Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/21.12.2016.

Klasični umetnici o savremenoj umetnosti

vizuelne-umetnosti
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
  • Dragana Nikoletić
Autor fotografije:

Piše: Dragana Nikoletić

Izložba Nove tehnologije, deseta po redu sa podnaslovom Inverse, otvorena je u Galeriji savremene umetnosti Pančevo. Njen kuriozitet je što su jedini eksponati - citati izjava građana o tome šta misle o upotrebi savremenih medija u artu, i o umetnosti uopšte. I tek poneka fotka žiriranih radova, po izboru naroda. O tome je Kaleidoskop već pisao.

Otvaranje je bilo brojčano skromno, u skladu sa očekivanjima i temom Inverse – okrenuti se razlozima slabe posećenosti galerija. Međutim, mimo očekivanog, razvila se polemika.

Tako je čin otvaranja bio prilika da se čuje kako umetnost doživljavaju sami akteri. Tačnije - tri persone umetničke provinijencije koje su maltene mazohistički došle na izložbu žanra kojem nisu sklone. Nasuprot njima je bila uobičajena publika za ovakve situacije, prijatelji i rodbina autorke koncepta.

„Sve je počelo kad se likovna umetnost nazvala vizuelnom. Propast. OK, treba i ona da postoji, ali ne na leđima nekog drugog“ – rekao je jedan, misleći na „zajahane“ klasične slikare, vajare i grafičare.

„Potpuno je besmisleno da ideja bude važnija od dela. Onda bi svako mogao da bude umetnik“, u reč mu je upao drugi, školovani slikar.

„Ovo je prevaziđen koncept, i pucanj u prazno. Gde su sad ti građani kojima se obraćate i od kojih ste tražili da selektuju radove“, pitao se treći, gotovo zlurado.

„Zašto niste izašli na ulice sa transparentima, nego pisali izjave po zidovima“, opet se javio prvi, sa vrlo utemeljenim argumentom.

„Kukate na državu, a katalog koji ste dobili govori kakva se umetnost favorizuje. Ja sam dobio dva lista, a vi tolike stranice“, primetio je onaj školovani.

„Naravno da su galerije prazne, kad im TO nudite“, ponovo se čuo treći.

„Mi prihvatamo sve novo, potpuno neselektivno“, opazio je zakleti likovnjak.

„Danas treba da se učlaniš u neku partiju da bi izlagao“, bio je nezadovoljan akademac.

„I mi smo savremeni umetnici, živimo i stvaramo u ovom vremenu“, naglasio je treći, slučajno ili namerno mašeći da odrednica „savremeno“ govori o načinu stvaranja, a ne trenutku u istoriji.

„Bar da nam neko kupi radove, a ne da Ministarstvo otkupljuje sve jednim te istim“, opaska prvog se odnosila na danas najaktuelnija imena (Mrđen Bajić, Zdravko Joksimović...), što je značilo da je u toku sa protocima novca i pozicijama stvaralaca.

„Sve sam ja ovo toliko puta gledao, u mnogo boljem izdanju. Raša Todosijević, Era Milivojević... Dakle, kaskate za njima trideset godina“, i drugi je bio znalac, ali se zeznuo za još skoro dve decenije (praksa Studenstog kulturnog centra u Beogradu, o kojoj je govorio, odvijala se sedamdesetih godina prošlog veka).

„Da li bih ja sad mogao da dođem u Sava centar i odsviram klavirski koncert“, treći je aludirao na svoje obrazovanje i zanat koji se najbolje stiče akademskim školovanjem. Zaboravivši, na trenutak, ko sve nastupa u Sava centru.

Obrnuli su još dva-tri kruga horskih negativnih kritika. Taman da se debata razvije, što bi bio pravi prilog „Novim tehnologijama“ koje pucaju na širenje polja delanja, odgovorna lica su zatvorila galeriju. U skladu sa krajem radnog vremena.

To je u redu, jer rasprava treba da se vodi na širem planu, budući da je celokupna umetnička javnost podeljena na „naprednjake“ i „tradicionaliste“. Takva podela vlada i u ULUS-u, po svim institucijama, nevladinom sektoru, ali i po ateljeima i u običnom narodu.

Mi, umna i vučna snaga jubilarne manifestacije „X Novih tehnologija Inverse“, nastavili smo da u jednoj (beogradskoj) kafani ogovaramo kolege, kao potpuno prevaziđene. Gotovo sam sigurna da su isto to radili i naši verbalni protivnici, u sličnom lokalu u Pančevu, nazivajući nas „pomodarima“.

Rat savremene i tradicionalne umetnosti se nastavlja, uz pomoć starih tehnologija.

Pročitajte još:

Ljubavna priča o Marini Abramović

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.