Reportaža
reportaža/2.07.2022.

Venecija počinje naplatu ulaza za turiste

reportaža
  • Pixabay
  • Ruth Archer/Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / RTS / Foto: Ruth Archer/Pixabay

 

Od januara 2023. godine, turisti koji žele da provedu jedan dan u Veneciji, moraće da plate ulaznicu, potvrdile su nadležne gradske vlasti. Tako će Venecija postati prvi grad na svetu koji će posetiocima naplaćivati ulaz.

Kako prenosi RTS, ova odluka je doneta kako bi se grad zaštitio od velikog broja posetilaca i kako bi obeshrabrili jednodnevne izletnike. Zato su gradske vlasti odlučile da turistima od 1. januara naredne godine, naplaćuju ulaznice u iznosu do 10 evra.

Foto: blende12/Pixabay

Grad se godinama bori sa problema velikog broja posetilaca i turista koji proizvode čitave planine otpada i zakrčuju uske gradske ulice, posebno u jeku turističke sezone.

Ne smo što će morati da plate ulaznicu, već će posetioci morati unapred onlajn da rezervišu termin posete, koja će ih, u zavisnosti od doba godine, koštati od tri do 10 evra. Inspektori će patrolirati gradom i imaće ovlašćenje da od posetilaca zahtevaju dokaz o uplati. Oni koji nisu uplatili potreban iznos preko interneta biće kažnjeni novčanom kaznom do 300 evra.

Foto: Neil Morrell/Pixabay

Novac prikupljen od ulaznica biće utrošen za smanjenje računa za odvoz smeća koje plaćaju Venecijanci, koji su znatno veći nego u susednim italijanskim gradovima.

Stanovnici, njihovi gosti i turisti koji rezervišu noćenje u hotelu biće izuzeti i moći će da preuzmu potvrdu kojom dokazuju da su oslobođeni plaćanja.

I ostali gradovi pogođeni masovnim turizmom pomno će pratiti da li će pionirski poduhvat Venecije uroditi plodom. 

Foto: nextvoyage/Pixabay

Simona Venturini, gradska šefica za turizam, rekla je na konferenciji za novinare da je ta mera „zaista revolucionarna“, ali je upozorila da je potrebno vreme prilagođavanja kako bi sistem funkcionisao savršeno.

„To je proces. Kao prvi grad na svetu koji uvodi ovakvu praksu, znamo da neće baš sve funkcionisati savršeno. Ne mislimo da ćemo tako rešiti sve probleme prekomernog turizma, niti da imamo magično rešenje. Stalno ćemo raditi na usavršavanju sistema“, naglasila je Venturini.

Mikele Cuin, šef gradskog budžeta, napominje da je cilj naknade da se destimuliše veliki broj posetilaca u vreme sezone, kako bi se ostvario bolji protok turizma. „Grad ostaje otvoren. Venecija nije zatvorena“, naglasio je Cuin.


PROČITAJTE I:

NADEŽDA PETROVIĆ U KALENDARU UNESKA

PRIZREN JE MOGAO BITI SRPSKI DUBROVNIK


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.