Klik na svetlost
klik na svetlost/13.11.2021.

Kolarac slavi 143. rođendan

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
  • Jakov Simović
  • Jakov Simović
  • Kolarčeva zadužbina
  • Kolarčeva zadužbina
  • Kolarčeva zadužbina
  • Kolarčeva zadužbina
  • Kolarčeva zadužbina
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Svečanost povodom 143 godine rada Kolarčeve zadužbine na kojoj će biti uručene plakete Odbora Zadužbine za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnja nagrada Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021, biće održana u nedelju, 14. novembra od 11 sati.

Foto: Kolarčeva zadužbina

Dobitnici plaketa su novinarka lista „Politika“ Biljana Lijeskić, Srpski filantropski forum i prof. dr Miloš Arsenijević, filozof, profesor Univerziteta u Beogradu, dok je mr Ivana Smiljanić dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2020/2021.

Foto: Nemanja Jovanović

U muzičkom delu programa nastupiće Najuspešniji mladi umetnik u 2020. godini po izboru Udruženja muzičkih umetnika Srbije – Ana Torbica, barokna viola i sopran, uz ansambl New Trinity Baroque. Na repertoaru koncerta naći će se dela Freskobaldija, Daulenda, Kaldara, Delalanda.

Foto: Jakov Simović

Ilija Milosavljević Kolarac 1878. godine testamentom je sav svoj imetak, oko 50.000 dukata, zaveštao srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture. Оd sveg imanja trebalo je osnovati Fond za podizanje srpskog univerziteta, koji će se zvati Univerzitet Ilije M. Kolarca osnovan sopstvenim trudom na korist svoga naroda.

Foto: Jakov Simović

Skladno zdanje Kolarčeve zadužbine, površine 4.500 m2, podignuto je 1932. godine. Arhitekta Petar Bajalović, posedujući vanredni osećaj za arhitektonske finese, najpre je pristupio rešavanju problematike prostora koncertne dvorane. U izgradnji su primenjena najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najakustičnijom salom za potrebe muzičkih izvođenja u Beogradu. Zgrada na Studentskom trgu svečano je otvorena koncertom Beogradske filharmonije u koncertnoj dvorani, 4. februara 1932.

Foto: Jakov Simović

Kolarčev narodni univerzitet otpočeo je svoju programsku delatnost 9. oktobra iste godine. Оd početka je otvoren za ljude iz različitih društvenih slojeva, različitog nivoa obrazovanja, različitog uzrasta, za sve one željne znanje i svesne njegove vrednosti. Оn je bio okrenut i onima koje su životne okolnosti onemogućile da se redovno školuju. Оsnovni cilj Univerziteta od početka je bio „da širi naučna znanja i shvatanja, da razvija uticaj primenjenih nauka u narodnom životu i privredi, i da neprestano poučava u pojedinim veštinama i umenjima”. Narodni univerzitet, između ostalog, bio je otvoren i prema praktičnim znanjima, te su u njemu organizovani kursevi za poljoprivrednike, zanatlije, trgovce i činovnike.

Od 1968. godine Оdbor Zadužbine Ilije M. Kolarca svake godine dodeljuje Plakete Kolarčeve Zadužbine za izuzetan doprinos razvoju programa Zadužbine, a od 1977. i Godišnju nagradu Galerije za najbolju izložbu u sezoni.


PROČITAJTE I: 

MADŽAR IZVODI SVE BETOVENOVE SONATE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.