Muzika
muzika/12.11.2021.

Madžar izvodi sve Betovenove sonate

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Promo

 

Proslavljeni pijanista Aleksandar Madžar je koncertom na ovogodišnjem BEMUS-u počeo izvođenje Betovenovih klavirskih sonata, redak poduhvat koji će obuhvatiti ukupno osam koncerata.

Projekat, planiran za prošlu godinu povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, pomeren je za godinu dana zbog pandemije tako da će Aleksandar Madžar do kraja godine izvesti sve 32 klavirske sonate čuvenog kompozitora.

Prvi koncert, koji je prošao uz ovacije publike, Madžar je održao u okviru 53. Beogradskih muzičkih svečanosti, BEMUS, a i naredni resital je planiran takodje u okviru ovog festivala klasične muzike 14. novembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Narednih šest koncerata će biti održano tokom novembra i decembra u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine kao jedinstven poduhvat kojem će publika imati priliku da prisustvuje.

Betoven je gotovo čitavog života pisao klavirske sonate koje obuhvataju raznorodna dela. Iako nisu bile zamišljene da budu smislena celina, one predstavljaju jednu od najvažnijih zbirki dela u istoriji muzike.

Jedan od najistaknutijih dirigenata 19. veka Hans fon Bulov ih je nazvao "Novim zavetom", dok Bahova klavirska dela smatra „Starim zavetom“ pijanističke literature.

Aleksandar Madžar (1968), Beograđanin koji dugo živi u Briselu, prve muzičke korake je stekao u rodnom gradu da bi sa 14 godina postao najmlađi student novosadske akademije. Usavršavao se u inostranstvu i nastupao sa značajnim svetskim orkestrima predstavljajući se publici širom Evrope, Amerike i Azije.


PROČITAJTE I: 

BETOVEN - 250 GODINA OD ROĐENJA GENIJA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.