Klik na svetlost
klik na svetlost/6.05.2021.

Izložba posvećena Mihailu Petroviću Alasu

klik-na-svetlost
  • SANU
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 


U ponedeljak, 10. aprila, od 10 časova, u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena multimedijalna izložba "Mihailo Petrović Alas – Zbirke i kolekcije", autora Novice Babovića. 

Na izložbi će se predstaviti arhivska građa iz privatnih zbirki i kolekcija, kao i porodične arhive, koja prati hronologiju života i rada jednog od najznačajnijih srpskih matematičara, Mihaila Petrovića Alasa.

Veliki deo arhivske građe koja će biti prezentovana na izložbi sadrži brojna dokumenta,  ličnu prepisku i fotografije koje do sada nisu predstavljane javnosti. Savremenim umetničkim jezikom biće prikazana arhivska građa koja akcenat stavlja na porodičnu arhivu Mihaila Petrovića Alasa.

Drugi nivo izložbe ima za cilj da kroz hronološki okvir izložbe, prikaže  uticaj evropske naučne misli (francuske matematičke škole), krajem 19. i početkom  20. veka, na  formiranje i naučni rad Mihaila Petrovića Alasa, kao i da predstavi njegov obiman naučni opus i doprinos u oblastima matematičkih nauka na Velikoj Školi – Univerzitetu i stvaranju naučnog podmlatka u Srbiji. 

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU traje do 29. maja 2021. godine.

Broj posetilaca u galeriji je ograničen u skladu sa kapacitetom prostora i epidemiološkim preporukama.


PROČITAJTE I:

VOG: SAVA ŠUMANOVIĆ U TOP PET IZLOŽBI


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.