Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/12.09.2019.

VOG: Sava Šumanović u top pet izložbi

vizuelne-umetnosti
  • Galerija Matice srpske / Sa izložbe "Sava Šumanović i tajna pod kupolom"
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaNajprestižniji svetski modni časopis "Vog" u svom francuskom izdanju uvrstio je izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, koja je održana od 17. maja do 31. avgusta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, među pet najboljih izložbi u Parizu tokom jula meseca.

Više od 2.500 posetilaca imalo je priliku da upozna deo opusa Save Šumanovića, koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu "La Coupole" na Monparnasu" 1927. godine.

Najvažniji eksponati na izložbi su bile četiri pripremne skice Save Šumanovića za oslikavanje stubova u restoranu "La Coupole" u Parizu, koji je krajem dvadesetih godina prošlog veka bio stečište umetnika, a koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu. Takođe, bilo je predstavljeno 12 Šumanovićevih dela iz kolekcije Matice srpske koja pokazuju uticaj francuske umetnosti na njegova dela, do povratka u Šid 1929.

Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu.

Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u La Coupole, ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

Film teži da ukrštanjem prikaza ambijenata Pariza i Šida, kao i likovnih dela Save Šumanovića nastalih u ove dve sredine, predstavi slikarev dvojezični umetnički svet i upotpuni naša saznanja o njegovom delu, dok muzika za film, kompozitorke Aleksandre Vrebalov, doprinosi punijem doživljaju Šumanovićevog sveukupnog stvaralaštva.

Autorka izložbe je dr Tijana Palkovljević Bugarski, muzejski savetnik.


PROČITAJTE I:

"KUPAČICE" SAVE ŠUMANOVIĆA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.