Film
film/8.01.2019.

Restaurisani kultni filmovi na RTS-u

film
  • Jugoslovenska kinoteka
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Od danas pa do 13. januara Radio-televizija Srbije će u dva dnevna termina prikazivati kultne, u visokoj rezoluciji, digitalno obnovljene klasike srpske kinematografije.

Među filmovima koji su do sada digitalno obnovljeni i restaurisani su: Specijalno vaspitanje, Ko to tamo peva, Miris poljskog cveća, Maratonci trče počasni krug, Kad budem mrtav i beoNacionalna klasaPetrijin venac, Lepota poroka, Varljivo leto ‘68, koji su restaurisani u okviru projekta Vip Kinoteka, te Leptirica, Plastični Isus...

RTS je u godini kada proslavlja 60 godina rada formirala Centar za digitalizaciju TV arhiva koji je simbolično smešten u zgradu na Sajmu, odakle je i počeo da se snima i emituje televizijski program u Srbiji.

Centar objedinjuje Programski arhiv TV Beograd, podatke iz Redakcije za istoriografiju, kao i digitalne kopije svih materijala koje trenutno stvara RTS.

Do sada je digitalizovano oko 20.000 naslova, a proces očuvanja i digitalizacije nasleđa koje čuva arhiv RTS-a, kako je najavljeno, trajaće još najmanje jednu deceniju.

Klasici domaće kinematografije biće prikazani na RTS-u u dva dnevna termina – od 13.20 i 21, odnosno 22 sata na Prvom programu. Za 12. januar najavljene su projekcije u 17 i oko 23 sata, a 13. januara je termin od 23 sata na Drugom programu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJEPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box