Film
film/8.01.2019.

Restaurisani kultni filmovi na RTS-u

film
  • Jugoslovenska kinoteka
  • Jugoslovenska kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Od danas pa do 13. januara Radio-televizija Srbije će u dva dnevna termina prikazivati kultne, u visokoj rezoluciji, digitalno obnovljene klasike srpske kinematografije.

Među filmovima koji su do sada digitalno obnovljeni i restaurisani su: Specijalno vaspitanje, Ko to tamo peva, Miris poljskog cveća, Maratonci trče počasni krug, Kad budem mrtav i beoNacionalna klasaPetrijin venac, Lepota poroka, Varljivo leto ‘68, koji su restaurisani u okviru projekta Vip Kinoteka, te Leptirica, Plastični Isus...

RTS je u godini kada proslavlja 60 godina rada formirala Centar za digitalizaciju TV arhiva koji je simbolično smešten u zgradu na Sajmu, odakle je i počeo da se snima i emituje televizijski program u Srbiji.

Centar objedinjuje Programski arhiv TV Beograd, podatke iz Redakcije za istoriografiju, kao i digitalne kopije svih materijala koje trenutno stvara RTS.

Do sada je digitalizovano oko 20.000 naslova, a proces očuvanja i digitalizacije nasleđa koje čuva arhiv RTS-a, kako je najavljeno, trajaće još najmanje jednu deceniju.

Klasici domaće kinematografije biće prikazani na RTS-u u dva dnevna termina – od 13.20 i 21, odnosno 22 sata na Prvom programu. Za 12. januar najavljene su projekcije u 17 i oko 23 sata, a 13. januara je termin od 23 sata na Drugom programu.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJEPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box