Film
film/30.09.2018.

Premijera restaurirane "Nacionalne klase"

film
  • Printscreen / Kinoteka
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Digitalno restaurirana verzija filma „Nacionalna klasa" Gorana Markovića premijerno je prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci i to istovremeno u tri sale zdanja u Uzun Mirkovoj ulici, zbog velikog broja zvanica, kojima su su uoči projekcije obratili reditelj i neki od članova ekipe.

Prethodno je, na poziv direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, minutom ćutanja odata pošta velikom srpskom glumcu Predragu Ejdusu koji je preminuo posle duže bolesti 28. septembra u 72. godini.

Jugoslav Pantelić je izrazio veliko zadovoljstvo što se predstavlja drugi film jednog od naših najznačajnijih reditelja Gorana Markovića i to u potpuno istom kvalitetu slike i tona kao i 1979. kada je prvi put viđen. On je najavio nastavak projekta očuvanja filmske baštine za koji je Kinoteka našla pravog partnera u kompaniji Vip mobile.

Generalni direktor Vip-a Dejan Turk izjavio je da je ponosan na već sedam digitalno restauriranih klasika srpske kinematografije.

„Kada smo počeli, mislili smo da je to neka naša mala, slatka aktivnost. Ali shvatili smo - mi u firmi, pa i naši korisnici, da radimo nešto magično, da filmovi pogotovo iz tog doba imaju posebno mesto u našim srcima. Ovo je nešto što ne radimo samo za Vip nego za buduće generacije, za Srbiju i za širi prostor koji pokriva Jugoslovenska kinoteka", rekao je on.

Turk je istakao da je za njega lično „Nacionalna klasa" nešto posebno. Kako je obrazložio, „tu je Dragan Nikolić u svom najboljem izdanju, ali je i Beograd verovatno u svom najlepšem izdanju".Reditelj i scenarista Goran Marković ispričao je da je u vreme snimanja njegov najbolji drug bio Branko Baletić, reditelj, ali i reli vozač.

„On me je uveo u taj svet i mnogo mi pomogao. Na neki način bio je koautor ovog filma. Inače, njegov vozački pseudonim je bio Fojd, a ja sam to malo promenio i nazvao glavnog junaka Flojd. Gaga Nikolić, nažalost, nije više među nama, ali pravi Flojd je tu", rekao je Marković.

Branko Baletić je uzvratio da „Goran malo preteruje", mada jesu sarađivali oko scenarija. „Svi ti mladi ljudi, profesionalni vozači dali su doprinos priči. A ja sam bio kaskader u poslednjoj sceni", dodao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

CECA BOJKOVIĆ - NA SCENI SI SLOBODAN ČOVEK
PRVI FILM O KINESKOJ POP KULTURI U SRBIJI
EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF


Kao nekadašnji direktor Crnogorske kinoteke Baletić je istakao da bi bilo dobro da se projekat digitalne restauracije ne zaustavi na deset naslova.

„Kad se jednog dana bude pisala ozbiljna istorija ovog prostora, najvalidniji, krunski svedoci svega što se dešavalo biće filmovi. I zato ih treba sačuvati. I treba se boriti da vratimo publiku u bioskope", naglasio je Baletić.
Muziku iz „Nacionalne klase", koju je komponovao Zoran Simjanović, u atrijumu Kinoteke pre projekcije izvodio je Beogradski džez orkestar, uključujući numeru „Flojd" koja je decenijama veliki hit.

Simjanović je kratko prokomentarisao da je džez orkestar bio odličan. Sećanja na snimanje sa prisutnima su podelili glumci Bogdan Diklić (Mile) i Irfan Mensur (Simke), dok im se Gorica Popović (Šilja) pridružila posle projkcije.Maja Piščević, nekada Lalević (Senka), izjavila je da je vrlo uzbuđena zbog ovako lepog i značajnog projekta, „a posebno zbog prisustva u vazduhu onih koji su danas odsutni".

„Nema nikog ko u ovom trenutku ne misli na Gagu, na Boru Todorovića, Oliveru i Radeta Markovića, Miću Tomića, kao i na ljude s druge strane kamere koji više nisu sa nama", rekla je ona.

Goran Marković je na kraju pomenuo svoj novi projekat. „To je jedna paklena koincidencija. Radim na mini seriji koja je inspirisana životom Predraga Ejdusa. Prvo su nastali pozorišni komad „Delirijum tremens" i predstava u kojoj je Ejdus dugo igrao. Planirao sam da sa Pecom snimim i ovu seriju. Međutim, razboleo se. Večeras su mi vrlo pomešana osećanja, jako sam tužan, ali sam i srećan što film traje. Filmovi su tu da nas nadžive", rekao je Marković.
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.