Film
film/29.01.2018.

"Kad budem mrtav i beo" na Berlinalu

film
  • Jugoslovenska kinoteka / Promo
  • Jugoslovenska kinoteka / Promo
  • Jugoslovenska kinoteka / Promo
  • Jugoslovenska kinoteka / Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Kultni film crnog talasa “Kad budem mrtav i beo” biće prikazan u okviru prestižnog oficijelnog programa Forum 68. Berlinskog filmskog festivala (15-25.2) a 21. februara specijalna projekcija biće upriličena i u Jugoslovenskoj kinoteci.

“Kad budem mrtav i beo” imaće čak tri projekcije – 18, 22. i 23. februara i to u salama Akademie der Künste, Hanseatenweg, CinemaxX 6 i Zoo-Palast 2. Film će se prikazivati sa titlovima na engleskom jeziku, objavili su organizatori Berlinala.

PROČITAJTE I: JUGOSLAV PANTELIĆ - SRBIJA JE FILMSKA VELESILAUčešće na ovom uglednom festivalu A kategorije predstavlja potvrdu značaja srpske kinematografije, ali i aktivnosti Jugoslovenske kinoteke na planu očuvanja i prezentacije naše filmske baštine, saopšteno je iz Kinoteke.

Prema rečima direktora Kinoteke, Jugoslava Pantelića, “prisustvo restaurirane verzije kultnog Pavlovićevog filma na ovogodišnjem Berlinskom festivalu još jedna je potvrda vitalnosti naših klasika koje Kinoteka u restauriranom ruhu predstavlja internacionalnoj javnosti na najuglednijim svetskim filmskim festivalima”.Specijalna projekcija filma “Kad budem mrtav i beo” za domaću publiku biće organizovana 21. februara u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. Time se nastavlja projekat Vip Kinoteka, započet krajem 2017. godine, u okviru kojeg će biti sačuvano deset naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Kinoteka je prošle godine na festivalu u Kanu predstavila restauriranu kopiju još jednog remek-dela srpskog filma – “Skupljači perjaAleksandra Saše Petrovića.

Ova dela kompletno su restaurirana u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke. Do kraja ove godine svakog meseca biće predstavljeno po jedno ostvarenje sa liste najboljih srpskih filmova, po izboru stručne javnosti koji je Kinoteka organizovala krajem 2016. godine.Crno-beli igrani film “Kad budem mrtav i beo”, u režiji Živojina Pavlovića, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda.

Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, takođe nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima…

Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta.U sjajnoj glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić i drugi, a u filmu se pojavljuje i kultni muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Snimatelj je bio Milorad Jakšić Fanđo, montažerka Olga Skrigin, scenograf Dragoljub Ivkov.

Remek-delo srpskog i jugoslovenskog filma pamti se i po antologijskoj završnoj sceni ubistva Džimija Barke u poljskom klozetu, ali i po Borhertovim stihovima s početka filma: “I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem”.


PROČITAJTE JOŠ NA KALEIDOSKOP MEDIA:

VIKTOR IVANČIĆ, INTERVJU: HRVATI I SRBI ILI PSUJU ILI OBOŽAVAJU

DEJVID RASEL, INTERVJU: NESTALA JE MISTIKA "RATOVA ZVEZDA"

RAJKO GRLIĆ, INTERVJU: U RASPOREDU BUDALA NISTE PROŠLI BOLJE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.