Aktuelno
aktuelno/12.03.2020.

Zbog korone otkazane brojne manifestacije

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas / Foto: PixabayZbog jučerašnje odluke Vlade Srbije o zabrani svih javnih skupova u zatvorenom prostoru sa više od sto ljudi, kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa, u Srbiji su otkazane premijere predstava i filmova, pojedini koncerti, festivali, dok bioskopi rade u ograničenom kapacitetu.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka “državnog vrha” najavio nove mere zaštite, većina institucija kulture čekala je zvanično obaveštenje Vlade Srbije. Vladina odluka stupa na snagu danas ali su pojedine umetničke kuće još sinoć otkazale predstave.

Organizatori 21. Međunarodnog festivala gitare u Beogradu saopštili su juče da će mere predostrožnosti primenjivati od danas. Druge festivalske večeri u Kombank dvorani sinoć je nastupila grupa „Ođila“, ali su dovedeni u pitanje najavljeni koncerti u bivšem Domu sindikata i u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ narednih dana. O uslovima njihovog eventualnog održavanja javnost će biti naknadno obaveštena, prenosi Danas.

– Mi ćemo sigurno završiti Festival do kraja, ali u skladu sa okolnostima. Održaćemo sastanak sa učesnicima master radionica i njihovim roditeljima, jer smatramo da one ne podležu odluci o zabrani okupljanja u zatvorenom sa više od 100 ljudi. To važi i za program koncerata klasične gitare u Atrijumu Narodnog muzeja, gde se problem može rešiti eventualnim ograničavanjem broja posetilaca. Što se tiče tri velika koncerta, odluku ćemo doneti u dogovoru sa Kombank dvoranom, „Kolarcem“, gradskim vlastima i Ministarstvom kulture, jer za sada niko od njih nije dobio zvanično obaveštenje – rekao je juče Boško Radojković, osnivač i direktor GAF-a, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni učesnici predstojećih festivalskih programa.

U GAF-u su za danas najavili koncert „italijanske senzacije“ gitarskog kvarteta „Četrdeset prstiju“ (40 Fingers ili 40 Fingero), kao i program za naredne dane – svetsku premijeru kompozicije kubansko-nemačkog gitariste i kompozitora Hoakina Klerča, koja bi na „Kolarcu“ 14. marta trebalo da okupi Simfonijski orkestar i hor RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem i Kerčove svetski poznate umetnike na klasičnoj gitari: Marka Tomaja, Rafaela Agiurea i Davida Martineza. Agiure, koji je sinooć održao i solistički koncert u Atrijumu Narodnog muzeja, izjavio je da se nada da će svirati na svim planiranim koncertima tokom svog prvog gostovanja u Beogradu, a da će „virus naći neki drugi put i možda otići na Mesec“.

Zvaničnu odluku Vlade Srbije juče je čekala i Beogradska filharmonija, koja je za 12. i 13. mart najavila ekskluzivan program zajedno sa dirigentom Markusom Bošom i superstarom na violončelu Kijanom Soltanijem. BGF je pripremila „ekstavagantan program“ sa Šumanovim i Betovenovim delima, uključujući i nedovršeno Betovenovo delo “Magbet” uvertiru, rekonstruisanu na osnovu kompjuterskog programa i izvedenu prvi put 2001. u SAD. Koncert u petak trebalo bi tradicionalno da bude posvećen uspomeni na ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Na sajtu 17. Beogradskog festivala igre, koji bi trebalo da se održi od 21. marta do 12. aprila juče se objavljeno da je „zbog korona virusa“ moguće otkazivanje i da se očekuju dalja uputstva Vlade Srbije“ za najavljeno gostovanje Njujorškog gradskog baleta 13. i 14. marta u Novom Sadu i Beogradu. Zvezde ove čuvene trupe, tokom prve turneje u ovom delu Evrope, sinoć je trebalo da nastupe u Budimpešti. Karte za njihovo gostovanje u beogradskom JDP-u i Novom Sadu odavno su rasprodate. Pozivajući se na uputstva Vlade Srbije, BFI je za danas najavio konferenciju za novinare kojoj će prisustvovati i predstavnici Njujorškog gradskog baleta.

U skladu sa instrukcijama o „prvoj koroni“ u Srbiji JDP je još sinoć otkazalo reprizu nove produkcije „Putujućeg pozorišta Šopalović“ u režiji Jagoša Markovića, iako tek danas očekuju zvaničan vladin dopis.

Opera i teatar Madlenianum sinoć je odlučila da otkaže sutrašnje izvođenje Mocartove opera „Don Đovani“ u novoj martovskoj podeli sa Katarinom Jovanović u ulozi Dona Elvire, Biljanom Jovanović kao Dona Anom i Savom Vemićem, srpskim basom sa svetskih scena, od Metropolitena i Karnegi hola do Pariske i Tokijske opere, koji peva rolu Laporela. Madleninaum bi, prema nezvaničnim najavama, mogao da otkaže program do kraja marta.

I Narodno pozorište je posle jučerašnje sednice Vlade Srbije saopštilo da je otkazalo sve predstave na Velikoj sceni i na sceni “Raša Plaović”. Prema nezvaničnim informacijama, u NP su i pre Vučićevog oglašavanja neke osnovne škole otkazale ranije najavljen dolazak na predstave.

Foto: Narodno pozorište

Premijera predstave “Dabogda te majka rodila” Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić Rigonat u Ateljeu 212 neće biti održana 13. marta, kako je prvobitno planirano, a ovo pozorište otkazalo je i sve predstave. Do daljeg neće raditi ni Srpsko narodno pozorište, kao ni Jugoslovenska kinoteka, koja je otkazala sve projekcije filmova u salama u Uzun Mirkovoj 1 i Kosovskoj 11 na neodređen rok. Sve pomenute ustanove nude mogućnost gledaocima da kupljene ulaznice za planirane događaje mogu da vrate na biletarnice.

Poštujući odluku vlade, odložena je do daljeg i premijera filma “Hotel Beograd”, ruska produkcija u kojoj glavnu ulogu igra Miloš Biković. Film će ipak biti na repertoarima bioskopa, koji će projekcije prilagoditi preporukama. “Sa ciljem odgovornog ponašanja, glumačka i autorska ekipa, organizovaće svečane projekcije i posete gradovima u Srbiji i dijaspori, kada se za to ispune uslovi”, saopštili su distributeri. Bioskopi Cineplexx ograničili su broj ljudi u salama, a svi veći događaji koji su planirani u ovom prostoru otkazani su do daljeg.

Zbog novih mera Vlade otkazan je i koncert benda Orthodox Celts, planiran za Dan Svetog Patrika 17. marta. Elektropop duo Nipplepeople odložio je sve datume svoje regionalne „Softcore“ turneje, u okviru koje su ih očekivali koncerti 20. marta u Domu omladine Beograda, 21. marta u „Čaurnici“ u Kragujevcu i 26. marta u Domu kulture u Novom Sadu. Novi datumi Nipplepeople koncerata su 4. jun Dom kulture u Novom Sadu i 5. jun „Amerikana“ Dom omladine Beograda, dok će datum koncerta u Kragujevcu biti određen naknadno.


PROČITAJTE I:

SKUPLJAČI PERJA - 50 GODINAPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.