Teatar
teatar/5.03.2020.

Čiste senzacije na Festivalu igre

teatar
  • Pixabay
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Beogradski festival igre pod motoom „Čista senzacija“ i ove godine dovodi trupe svetskog renomea, a kao prethodnica najavljeno je gostovanje zvezda Njujork siti baleta u Novom Sadu i Beogradu.

Francuski ambasador Žan-Luj Falkoni koji je bio domaćin današnje konferencije za novinare, istakao je da je Beogradski festival igre referenca za ceo region već 17 godina i najavio učešće tri francuske predstave na festivalu.

Sedamnaesto izdanje Beogradskog festivala igre (BDF) će, naime, obeležiti snažno prisustvo frankofonih trupa iz Francuske, Belgije i Kanade koje će kroz pet savremenih predstava, od solo izvođenja do baletskih ansambala, pružiti sliku jedne od najvažnijih vrednosti frankofonije -  kulturne različitosti.

Na današnjem predstavljanju 17. BDF na kojem su bili prisutni ambasadori zemalja iz kojih dolaze izvođači, umetnička direktorka festivala Aja Jung je istakla da je selekcija „najveće zadovoljstvo i najveća odgovornost“.

Ako je izbor prosečan ili loš, onda su sav ogroman trud i rad uzaludni. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer je to ono što nas okuplja, bilo da smo producenti, organizatori, sponzori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Sigurni smo da je pred vama i nama program čistih senzacija, neponovljivih iskustava, koja niko ne može da vam prepriča.

Uostalom, kako je navela umetnička direktorka BDF, „čista senzacija je i zabosti 17. svećicu u tortu, naročito ako se radi o festivalu iz Srbije koji pokušava da se takmiči sa najvećim festivalima u svetu, neprekidno pomerajući granice i postavljajući izazove“.

Na 17. Beogradskom festivalu igre predstaviće se 19 trupa od kojih njih 17 čine glavni program, a prethodnica festivala biće gostovanje Njujork siti baleta 13. i 14. marta u Novom Sadu i Beogradu.

Ukupno će biti 20 predstava u Beogradu i četiri u Novom Sadu, a na festivalu će biti izvedeno 25 novih koreografskih radova. Otvaranje festivala takođe donosi jedinstveno delo italijanskog koreografa i njegove trupe iz Frankfurta, u sinergiji sa muzičarima Beogradske filharmonije. Sedamanesti Beogradski festival igre počinje 21. marta u Sava centru gde se i završava 12. aprila.

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ pripala je italijanskom koreografu Jakopu Godaniju za za triptih radova – „Uzvišeni izazov“, „Odjeci neumorne duše“, „Jedinstvena reakcija“, koje je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre na prošlogodišnjem festivalu.


PROČITAJTE I:

VASIL HADŽIMANOV NAJBOLJI DŽEZ PIJANISTA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.