Teatar
teatar/5.03.2020.

Čiste senzacije na Festivalu igre

teatar
  • Pixabay
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Beogradski festival igre pod motoom „Čista senzacija“ i ove godine dovodi trupe svetskog renomea, a kao prethodnica najavljeno je gostovanje zvezda Njujork siti baleta u Novom Sadu i Beogradu.

Francuski ambasador Žan-Luj Falkoni koji je bio domaćin današnje konferencije za novinare, istakao je da je Beogradski festival igre referenca za ceo region već 17 godina i najavio učešće tri francuske predstave na festivalu.

Sedamnaesto izdanje Beogradskog festivala igre (BDF) će, naime, obeležiti snažno prisustvo frankofonih trupa iz Francuske, Belgije i Kanade koje će kroz pet savremenih predstava, od solo izvođenja do baletskih ansambala, pružiti sliku jedne od najvažnijih vrednosti frankofonije -  kulturne različitosti.

Na današnjem predstavljanju 17. BDF na kojem su bili prisutni ambasadori zemalja iz kojih dolaze izvođači, umetnička direktorka festivala Aja Jung je istakla da je selekcija „najveće zadovoljstvo i najveća odgovornost“.

Ako je izbor prosečan ili loš, onda su sav ogroman trud i rad uzaludni. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer je to ono što nas okuplja, bilo da smo producenti, organizatori, sponzori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Sigurni smo da je pred vama i nama program čistih senzacija, neponovljivih iskustava, koja niko ne može da vam prepriča.

Uostalom, kako je navela umetnička direktorka BDF, „čista senzacija je i zabosti 17. svećicu u tortu, naročito ako se radi o festivalu iz Srbije koji pokušava da se takmiči sa najvećim festivalima u svetu, neprekidno pomerajući granice i postavljajući izazove“.

Na 17. Beogradskom festivalu igre predstaviće se 19 trupa od kojih njih 17 čine glavni program, a prethodnica festivala biće gostovanje Njujork siti baleta 13. i 14. marta u Novom Sadu i Beogradu.

Ukupno će biti 20 predstava u Beogradu i četiri u Novom Sadu, a na festivalu će biti izvedeno 25 novih koreografskih radova. Otvaranje festivala takođe donosi jedinstveno delo italijanskog koreografa i njegove trupe iz Frankfurta, u sinergiji sa muzičarima Beogradske filharmonije. Sedamanesti Beogradski festival igre počinje 21. marta u Sava centru gde se i završava 12. aprila.

Nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ pripala je italijanskom koreografu Jakopu Godaniju za za triptih radova – „Uzvišeni izazov“, „Odjeci neumorne duše“, „Jedinstvena reakcija“, koje je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre na prošlogodišnjem festivalu.


PROČITAJTE I:

VASIL HADŽIMANOV NAJBOLJI DŽEZ PIJANISTA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box