Teatar
teatar/6.03.2020.

Premijerno "Putujuće pozorište Šopalović"

teatar
  • Nebojša Babić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Nebojša Babić

Premijera predstave Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića biće održana u nedelju 8. marta na Sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U predstavi igraju Milan Gutović, Olga Odanović, Marko Janketić, Jovana Belović, Nenad Jezdić, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov...

Pored režije, Jagoš Marković potpisuje scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

Prvo izvođenje ove predstave bilo je 10. oktobra 1985. Predstava je izvedena 123 puta, a odgledalo ju je gotovo 65.000 gledalaca. Igrana je pet sezona, do početka ratova devedesetih. Gostovala je širom bivše Jugoslavije i u inostranstvu.

Osvojila je brojne nagrade. Posle premijere u JDP, ovaj komad je postavljen dvadeset pet puta širom Jugoslavije i preko stotinu puta u inostranstvu, a sve u režiji Dejana Mijača dok su glavne uloge igrali Branko Cvejić, Milo Miranović, Gojko Šantić, Branka Petrić...

Istorijsko i stvarnosno se prepliću i sukobljavaju sa mitološko-sudbinskim određenjem čoveka na ironijskoj ravni, upravo onako kako Nortrop Fraj sagledava književnost XX veka, od Kafke i Džojsa do Beketa i Joneska. U sudaru ova dva suštinska određenja, čovek postaje žrtva, a ironiju ljudskog života karakteriše, između ostalog, i lik „tipične žrtve“, koja, uprkos pripisanoj krivici, neumitnošću istorijskih procesa (koji održavaju privid „realističke stvarnosti“), ostaje u mitološkom kontekstu, nevino „žrtveno jagnje“ odnosno tipski lik koji se u starogrčkoj drami naziva pharmakos. Pharmakos je u isto vreme i nevin i kriv. Nevin je zato što su konsekvence za njegove postupke nesrazmerne postupcima. Kriv je zato što je pripadnik, kako to naziva Fraj, „društvene krivice“, odnosno zato što živi u svetu u kome su nepravde neizbežan deo egzistencije - dr Jasmina Vrbavac (iz programa predstave). 

PROČITAJTE I:

"MAMU MU..." PREMIJERNO U JDP


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDEPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.