Film
moja-kafica
moja-kafica
film/27.03.2017.

Skupljači perja - 50 godina

film
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:

Kaledioskop media

Muzej Jugoslavije, u saradnji s kompanijom Avala film Way i Jugoslovenskom kinotekom, u utorak, 28. marta, od 17 časova organizuje program obeležavanja 50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića Skupljači perja.

Bože, ako mi podariš još jedan život posle smrti,

 dopusti da budem Ciganin. 

 Dopusti da sam izaberem jedan od puteva: 

Put radosti koji će od mene načiniti srećnog čoveka, 

ili put smrti u susret sa tobom. 

Aleksandar Petrović

U anketi, koju je 1979. godine sproveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umetnicima i kritičarima, Skupljači perja proglašen je najboljim filmom u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Nakon uvodne reči dr Radine Vučetić, istoričarke, i Mome Cvijovića, muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije, u bioskopskoj sali Muzeja 25. maj biće prikazan film Skupljači perja. Specijalna gošća večeri biće Branka Petrić, glumica.

Posetioci će u holu ispred bioskopske sale moći da razgledaju izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju, čiji su autori Jovana Nedeljković, kustoskinja, i Momo Cvijović, muzejski savetnik. Na izložbi publika će biti u prilici na vidi: šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i  prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967.godine.

Ulaz je besplatan.

Skupljači perja jedan je od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Osvajač je Velike zlatne arene za film na XIV Filmskom festivalu u Puli, Specijalne velike nagrade glavnog žirija na XX Filmskom festivalu u Kanu, 1967. godine, a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu, kao i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine. 

Film Skupljači perja je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život. To je takođe prvi film u kojem Romi govore svojim jezikom. Većinu uloga su interpretirali autentični Romi. To je njihov film. Aleksandar Petrović slika bogatom paletom njihov život (njegov prvi film u koloru) Pred nama je jedna opora zemlja, Vojvodina, i u njoj opori i opojni ljudi Cigani. I mi smo odmah u vlasti te ekstatične, bujne i strastvene rapsodije u kojoj naporedo žive jedan Šagal i jedan Konjović, u kojoj se humor preobražava u dramu, drama u poeziju, poezija u neku ogromnu čežnju, i prkos i pobunu i izazov sudbini i ljudskoj predestiniranosti. Mića Milošević, Borba (21. 6. 1967)

Pročitajte još:

Zatupljivanje je previše uzelo mahaPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.