Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/15.01.2024.

Galerija FLU:(Ne)mogućnost poimanja smrti

vizuelne-umetnosti
  • Tajna, Dragana Nikoletić
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Privatna arhiva

 

Doktorska izložba Dragane Nikoletić (Ne)mogućnost poimanja smrti iz ugla živog posmatrača, koja će biti otvorena od 17. januara 2024. godine u 19 časova, u Galeriji fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (Knez Mihailova 53), predstavlja konekciju vizuelne komunikacije ove vajarke sa svojim preminulim srodnicima.

Izložba materijalizuje suočavanje sa konačnim odlaskom majke, oca, babe (make), maćehe i bivšeg supruga autorke. Poigravši se nazivom kultnog rada Demijana Hirsta, Nikoletićka serijom skulptura, asamblaža i instalacija istražuje odnose koje je gradila sa svojim bližnjima, a koji se nisu okončali njihovom smrću. Štaviše, kroz opredmećivanje sećanja na različite zajedničke situacije, oni postaju življi nego ikada, i prosto traže da se neizmireni računi namire. Iz tog umetničko-psihološkog procesa, autorka je „profitirala“, zadobivši mir sa svojom prošlošću.

Gospođa lisica

Polazište njenih radova su nasleđeni predmeti, uključujući i porodične fotografije, koje ona nadograđuje praveći priču o patrijarhatu, stereotipima, institucijama braka i roditeljstva, pitanjima feminizma, pojmovima krivice, ljutnje, osujećenosti, praštanja… Ponekad, ako nema originalnih tragova kakve uspomene, Nikoletićka je gradi od klasičnih vajarskih materijala. Njeni resursi su i nađeni objekti, čime proverava tezu da veću moć u prenosu energije imaju autentični predmeti, ranije u posedu njenih najbližih.

Coka, žena, zmaj

Specifičnost izložbe je preporuka da se eksponati dodiruju, čime i posmatrač postaje akter samopreispitivanja, budući da taktilan kontakt podstiče sećanje. Aktivno učešće publike očekuje se i u okviru performansa Daće (17. januar od 19 h), Kućna rasprava (18. januar od 17 h), Pisanje testamenta (19. januar od 16 h), Igranje karata (19. januar od 18.30 h) i Nedeljni ručak (20. januar od 14 h), što će biti još jedna prilika za posetioce Galerije FLU da emotivno obrade sopstvene relacije sa bliskim osobama. Ono što nije stalo u skulptorsku sliku, smešteno je u reč, pa su i legende sa kratkim pričama o radovima ravnopravan deo postavke.

Mama, mamice

„Svojstvo rituala je da posredstvom određenih gestova simbolično utiču na realno stanje stvari, odvijajući se na određenim mestima sa posebnim značenjem. Za koncept porodice to je obično trpezarijski sto, koji je u mom slučaju ispratio sve promene u sastavu članstva domaćinstva od mog detinjeg do zrelog uzrasta“, kaže Nikoletićka o poprištu performansa.

Budući da je autorka izloženih objekata istovremeno i novinarka, dakle – vezana za reč, a ne samo sliku i oblik, ravnopravni deo postavke će biti i ultra-kratki tekstovi iz okvira posmatrane problematike, a zapravo – legende radova.

Brak

Izložba (Ne)mogućnost poimanja smrti iz ugla živog posmatrača dolazi kao kruna Nikoletićkinog tridesetogodišnjeg umetničkog delovanja, ali je njena poruka: „nastaviće se“. 

Izložba Dragane Nikoletić će biti zatvorena 20. januara u 20 časova.


PROČITAJTE I:

LUKA NOVAKOVIĆ, INTERVJU: MOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE U POROBLJAVANJU LJUDSKE PAŽNJE

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.