Aktuelno
aktuelno/9.11.2020.

Govor mržnje prema Žaklini Tatalović

aktuelno
  • N1
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: N1Televizija N1, najoštrije je osudila je govor mržnje i uvrede upućene novinarki Žaklini Tatalović u emisiji "Hit Tvit" na televiziji Pink. Danas su reagovali i Udruženje novinara Srbije (UNS), kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

U emisiji koja se u nedelju u večernjem terminu emitovala na televiziji Pink, pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, nekoliko puta je u toku emisije govorio o novinarki N1 i vređao je. 

Sa N1 navode da je „Neshvatljivo da jedan nacionalni kanal dopusti gotovo jednočasovno prostačko i prmitivno vređanje u svom programu i da ne prekine emisiju koja se u potpunosti pretvorila u obračun sa jednom novinarkom.“ 

"Neobična nesposobnost, inače iskusne voditeljke emisije 'Hit Tvit' (Verica Bradić), da zaustavi takvo skandalozno ponašanje, spremno uključivanje drugog gosta Zorana Ćirjakovića u napade na N1, kao i upadljivo ćutanje trećeg gosta, lidera SPAS-a Aleksandra Šapića, stvara gorak utisak da je cela emisija realizovana smišljeno, upravo sa planom i ciljem prostačkog obračuna sa novinarkom N1 Žaklinom Tatalović, kao i sa N1", kažu na N1.

Sa N1 dodaju da je pevač Aca Lukas pogodio ton svakodnevnih napada na televiziju N1 i njene novinare, koji dolaze od strane vlasti i provladinih tabloida. 

N1 zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da osudi ovakvu zloupotrebu nacionalne frekvencije i poziva Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost da raspravlja o ovom slučaju. 

O ovom događaju biće obaveštene sve međunarodne organizacije, koje se bave medijima, uključujući Međunarodne federacije novinara, OEBS, kao i nadležna tela Evropske unije, navodi se u saopštenju televizije N1. 


PROČITAJTE I:

ODAVNO NAM NIJE SMEŠNO


Napad na novinarku N1 su osudili i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao i Udruženje novinara Srbije (UNS). 

Nezavisno udruženje novinara Srbije pruža punu podršku novinarki Žaklini Tatalović i učinićemo sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

- Nju je sinoć u emisiji "Hit tvit" Televizije Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović - Aca Lukas, poznat već po skandalima i ispadima na javnoj sceni, i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je Žaklina Tatalović izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu, navode u NUNS-u.

Bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, urednica i voditeljka emisije Verica Bradić morala je već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, a žalosna je činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika.

NUNS dodaje da su, nažalost, ovakvi napadi logična posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru u čemu prednjače državni funkcioneri, pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom i režimski tabloidi, i rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je tokom septembra 2020. godine sprovelo istraživanje među novinarkama o onlajn napadima "Osnažene novinarke = informisani građani", u okviru kojeg je više od trećine ispitanica (36 odsto) odgovorilo da je u poslednjih pet godina dobijalo pretnje onlajn kanalima ili im je na bilo koji drugi način bila ugrožena bezbednost tim putem. Od toga njih 42 odsto tvrdi da je to bila posledica nekog od njihovih tekstova, a 27 odsto da je zbog ukupnog rada.

NUNS upozorava javnost da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice i da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima, te zato zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Iz UNS-a su naveli da se ovakvo vređanje ne može opravdati slobodom govora, kao i da televizija Pink snosi deo odgovornosti za ono što se desilo u emisiji. 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.