Klik na svetlost
klik na svetlost/9.06.2017.

Partnerstvo za bezbedan sajber prostor

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Prva nacionalna konferencija o savremenim izazovima u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji biće održana u ponedeljak 12. juna u Beogradu, na kojoj će takođe biti najavljeno uspostavljanje prvog javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti u Srbiji.

Konferencija koju u Hajatu zajednički organizuju Misija OEBS-a u Srbiji, Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Majkrosoft Srbija i Diplo Fondacija fokusiraće se na  značaj javno-privatnih partnerstava u stvaranju bezbednog sajber prostora

Na otvaranju konferencije govoriće šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Rasim Ljajić, generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović i direktor Diplo Fondacije, Jovan Kurbalija.  

Uspostavljanje Srpske platforme za sajber bezbednost - Nexus je vrsta platforme koja omogućava saradnju između državnih institucija, kompanija i društva u celini, s ciljem: razmene znanja, iskustava i ekpertize; pokretanja, organizovanja i koordinisanja konkretnih među-sektorskih i JPP inicijativa; izgradnje kapaciteta državnih institucija i ostalih aktera; jačanja multidisciplinarnog akademskog znanja i istraživanja o pitanjima iz oblasti informacione bezbednosti; podrške inicijativama za transformisanje tržišta rada kroz izgradnju kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti; podizanja svesti i kulture o informacionoj bezbednosti.

Uspostavljanje Nexusa je direktan nastavak niza aktivnosti, koje su zajednički organizovale Misija OEBS-a u Srbiji, Diplo Fondacija, Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga -DCAF i Istraživačka stanica Petnica u toku 2015. i 2016. godine, a koje su bile usmerene na pružanje podrške relevantnim državnim institucijama, privatnim kompanijama, akademskoj zajednici i organizacijama civilnog društva (OCD).

Ove aktivnosti su obuhvatale izgradnju kapaciteta, strateško planiranje, istraživanje i zagovaranje, a rezultirale su uspostavljanjem neformalne mreže „Petnička grupa“ u kojoj učestvuje preko 50 profesionalaca, viših i srednjih rukovodilaca, koji se bave pitanjima iz oblasti informacione bezbednosti.

Na radionici održanoj u decembru 2016. godine, „Petnička grupa“ je pozvala na uspostavljanje zvanične platforme za saradnju između javnog i privatnog sektora, koja bi podržala međuektorsku saradnju u ključnim oblastima koje su neophodne za razvoj informacione bezbednosti u Srbiji. „Petnička grupa“ je shvatila značaj i podržala formiranje i vođenje platforme od strane Misije OEBS-a u Srbiji, Diplo Fondacije i Istraživačke stanice Petnica, a takođe je identifikovala ključne programe platforme sa ciljem da se pomogne institucijama, kompanijama i društvu u Srbiji.

Pročitajte još: Globalni hakerski napad uzdrmao svet

KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box