Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/9.06.2017.

Partnerstvo za bezbedan sajber prostor

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Prva nacionalna konferencija o savremenim izazovima u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji biće održana u ponedeljak 12. juna u Beogradu, na kojoj će takođe biti najavljeno uspostavljanje prvog javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti u Srbiji.

Konferencija koju u Hajatu zajednički organizuju Misija OEBS-a u Srbiji, Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Majkrosoft Srbija i Diplo Fondacija fokusiraće se na  značaj javno-privatnih partnerstava u stvaranju bezbednog sajber prostora

Na otvaranju konferencije govoriće šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Rasim Ljajić, generalni direktor Majkrosofta za Srbiju i Crnu Goru, Željko Vujinović i direktor Diplo Fondacije, Jovan Kurbalija.  

Uspostavljanje Srpske platforme za sajber bezbednost - Nexus je vrsta platforme koja omogućava saradnju između državnih institucija, kompanija i društva u celini, s ciljem: razmene znanja, iskustava i ekpertize; pokretanja, organizovanja i koordinisanja konkretnih među-sektorskih i JPP inicijativa; izgradnje kapaciteta državnih institucija i ostalih aktera; jačanja multidisciplinarnog akademskog znanja i istraživanja o pitanjima iz oblasti informacione bezbednosti; podrške inicijativama za transformisanje tržišta rada kroz izgradnju kapaciteta u oblasti informacione bezbednosti; podizanja svesti i kulture o informacionoj bezbednosti.

Uspostavljanje Nexusa je direktan nastavak niza aktivnosti, koje su zajednički organizovale Misija OEBS-a u Srbiji, Diplo Fondacija, Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga -DCAF i Istraživačka stanica Petnica u toku 2015. i 2016. godine, a koje su bile usmerene na pružanje podrške relevantnim državnim institucijama, privatnim kompanijama, akademskoj zajednici i organizacijama civilnog društva (OCD).

Ove aktivnosti su obuhvatale izgradnju kapaciteta, strateško planiranje, istraživanje i zagovaranje, a rezultirale su uspostavljanjem neformalne mreže „Petnička grupa“ u kojoj učestvuje preko 50 profesionalaca, viših i srednjih rukovodilaca, koji se bave pitanjima iz oblasti informacione bezbednosti.

Na radionici održanoj u decembru 2016. godine, „Petnička grupa“ je pozvala na uspostavljanje zvanične platforme za saradnju između javnog i privatnog sektora, koja bi podržala međuektorsku saradnju u ključnim oblastima koje su neophodne za razvoj informacione bezbednosti u Srbiji. „Petnička grupa“ je shvatila značaj i podržala formiranje i vođenje platforme od strane Misije OEBS-a u Srbiji, Diplo Fondacije i Istraživačke stanice Petnica, a takođe je identifikovala ključne programe platforme sa ciljem da se pomogne institucijama, kompanijama i društvu u Srbiji.

Pročitajte još: Globalni hakerski napad uzdrmao svet

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box