Klik na svetlost
klik na svetlost/19.04.2017.

Forum 2017 - Regionalna saradnja u kulturi

klik-na-svetlost
  • Promo
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
  • Lela Milivojević
Autor fotografije:
Piše: Lela Milivojević

Forum Kreativna Evropa koji je 18. aprila otvoren u Kolarčevoj zadužbini, biće prilika da se u naredna tri dana razmotre načini za veću saradnju u oblasti kulture i za bolje predstavljanje regiona Jugoistočne Evrope.

Ovogodišnji Forum otvorili su upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević i rukovodilac Deska Kreativna Evropa Dimitrije Tadić, koji su pozvali prisutne da učestvuju u aktivnostima narednih dana.

Pozdravljajući prisutne u ime institucija koje su domaćini ovogodišnjeg Foruma, Jasna Dimitrijević je rekla da je prvi Forum bio „vetar u leđa“ za projekat Tejk Over Kolarac čiji je cilj razvoj publike. „Moja poruka je da učestvujete u svemu što su aktivnosti narednih dana. Mi smo se bavili razvojem publike i ono do čega smo došli jeste da nam nedostaje misleća, pametna, kreativna publika koja ne sedi pasivno već ima pravo i mogućnost da iskaže svoj stav, da mora biti demkoratična i da ne treba da se stidi ni ustručava od svog znanja i kreativnosti. Ovaj forum, treći po redu, nam je prilika da još više radimo na tome kada je u pitanju publika Kolarca“, poručila je upravnica Kolarca.

Dimitrije Tadić je istakao da je tema Foruma regionalna saradnja kao veoma aktuelna tema. „Tokom tri dana razgovaraćemo sa kolegama iz celog regiona o tome na koji način Kreativna Evropa može biti platforma za razvijanje regionalne saradnje. Govoriće se kako mi kao deskovi možemo unaprediti taj proces, kako da se što bolje predstavimo“, rekao je Tadić i skrenuo pažnju da su na Forumu, između ostalih, i predstavnici četiri francuske organizacije koji traže partnere iz Srbije.

Pored Kolarčeve zadužbine, domaćini ovogodišnjeg Foruma, koji traje do 21. aprila, jesu Dom omladine Beograda, Evropski centar za kulturu i debatu Grad, Galerija Zvono, Aeroklub, Francuski institut u Srbiji, EU Info centar u Beogradu.

Tema Foruma - (Re)pozicioniranje regiona (Jugoistočne) Evrope kroz kulturu, biće obrađena na dva nivoa: saradnja regiona i teritorija u Evropi na makro i mikro nivou; saradnja i repozicioniranje država Jugoistočne Evrope. U programu učestvuju eksperti i predstavnici Deskova Kreativna Evropa iz Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Mađarske, Srbije, kao i Litvanije i Francuske.

Pored teme evropske regionalne saradnje, učesnici Foruma treba da prepoznaju snage i specifičnosti kulturnog i kreativnog sektora regiona, da odgovore kako region može da razvija svoju kulturnu prepoznatljivost, da li može da koristi dobra i loša iskustva drugih evropskih regiona poput skandinavskog, baltičkog ili centralnoevropskog, šta su najbolje prilike za razvoj Jugoistočne Evrope i koje je mesto programa Kreativna Evropa u tom procesu.

U svrhe zajedničkog definisanja preporuka za razvoj regiona Jugoistočne Evrope u okviru Foruma, Desk Kreativna Evropa Srbija je organizovao sprovođenje istraživanja (Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu. Istraživanje je sprovedeno u svim državama regiona i mapiralo je i analiziralo: prisustvo umetnika iz regiona na relevantnim međunarodnim manifestacijama, najznačajnije projekte i inicijative regionalne saradnje, strateška dokumenta i pravni okvir regionalne saradnje, sadržaj turističkih promotivnih kampanja zemalja Jugoistočne Evrope. Istraživanje uključuje i anketiranje profesionalaca u kulturi na temu strateških pravaca razvoja regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu.

Pored debata, u okviru Foruma se organizuju prezentacije projekata organizacija iz Srbije koje su ostvarile podršku programa Kreativna Evropa, obuke za konkurisanje na program, trening za profesionalce u kulturi koji sprovodi grupa vodećih francuskih stručnjaka, pravna i računovodstvena savetovanja.

U okviru foruma se organizuju četiri prateća programa: program za mlade i buduće profesionalce u kulturi (u saradnji s Univerzitetom umetnosti u Beogradu), program – disonantno nasleđe i regionalna saradnja (saradnja s organizacijom Evropa Nostra Srbija), Evropske prestonice kulture (u saradnji s Deskom Kreativna Evropa Grčka i Fondacijom Novi Sad 2021) i Forum français (u saradnji sa Francuskim institutom i Relais Culture Europe, Pariz).

Program Kreativna Evropa je glavni program Evropske unije za kulturu. Program se sastoji od dva potprograma: Kultura, za promociju sektora kulture, i MEDIJI za podršku audio-vizuelnom sektoru.

Desk Kreativna Evropa Srbija je implementaciono telo programa Kreativna Evropa na nacionalnom nivou, oformljeno u okviru Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Zadatak Deska je pružanje podrške ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva u Republici Srbiji koje žele da obezbede učešće u programu Kreativna Evropa.

Pročitajte još:

Take Over - jedna uspešna priča

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box