Ljudi
ljudi/13.05.2017.

Globalni hakerski napad uzdrmao svet

ljudi
  • whatismyipaddress.com
Autor fotografije:
Kaleidoskop media (Izvori: AFP, Tanjug, Rojters, AP)

Oko 100 država sveta obuhvaćeno je globalnim sajber napadom izvedenim u petak uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver).

Neimenovani istraživač sajber bezbednosti tvrdi za AFP da je pronašao "prekidač" koji može da spreči dalje širenje virusa, ali ne i da pomogne već inficiranim kompjuterima.

Ovaj istraživač, koji na Tviteru koristi nalog @MalwareTechBlog kaže da je način za gašenje rensomvera pronašao slučajno, ali da registrovanje domena koji rensomver koristi može da spreči njegovo širenje.

- U suštini oni su se oslanjali na to da domen nije registrovan i njegovom registracijom mi smo sprečili širenje malvera - navedeno je u poruci sa @MalwareTechBlog za AFP.

Ovaj istraživač je upozorio da ljudi "moraju da apdejtuju svoje sisteme što je pre moguće" kako bi izbegli napad.

- Kriza nije gotova, oni uvek mogu da promene kod i pokušaju ponovo - navedeno je u poruci.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), tvrdi portal "Politiko" u svom američkom izdanju.

I AFP navodi da su bezbednosni eksperti juče izrazili zabrinutost zbog talasa sajber napada koji se brzi širi po svetu, a u kojem je, izgleda, upotrebljen virus razotkriven u dokumentima koji su procureli iz NSA.

U Španiji je tim za hitan kompjuterski odgovor saopštio da je današnji napad izmenjena verzija virusa "VonaKriptor", koja je bila sadržana u aprilskom onlajn materijalu grupe koja sebe naziva "Šedou brokers" (Posrednici iz senke), a koja je objavila ono za šta tvrdi da su podaci NSA, prenosi "Politiko".

Bolnice u Velikoj Bitaniji bile su juče bile primorane da preusmeravaju pozive upućene Hitnoj pomoći zbog sajber napada izvedenog na celoj teritoriji zemlje uz pomoć softvera koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

AP je preneo navode "NHS Didžitala", koji se brine o sajberbezbednosti bolnica, da je napad izveden "softverom za traženje otkupa" pod nazivom "Vona dekriptor" koji zaključava kompjuter i drži ga kao "taoca" dok napadači traže novac da bi on mogao ponovo da proradi.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je reč o medunarodnom sajber napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

- Znamo da je izvestan broj organizacija Nacionalne zdravstvne službe (NHS) prijavio da su pretrpele napad čiji počinioci traže otkup, ali nemamo dokaze da su pri tom ugroženi podaci o bilo kom pacijentu - rekla je Mej, preneo je Rojters.

Španska telekomunikaciona kompanija Telefonika i još nekoliko domaćih kompanija našlo se juče na udaru sajber napada, saopštila je vlada u Madridu.

Špansko ministarstvo energetike je potvrdilo "više sajber napada usmerenih na španske kompanije", dodajući da su napadači koristili malver koji blokira pristup datotekama sve dok se ne plati "otkup".

Slični hakerski napadi prijavlji su i u Rumuniji, dok su lokalne vlasti u Švedskoj saopštile da je i njihovih 70 kompanija "zaražene" virusom nakon što su danas pretrpele sajber napad, pri čemu se kompjuteri sami gase i restartuju s porukom da su fajlovi šifrovani i da se traži uplata novca kako bi se omogućio pristup.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je sinoć da su se i njihovi kompjuteri našli na meti hakerskog napada, ali da su na vreme primenjene zaštitne mere pa je virus blokirao tek manje od jedan odsto kompjutera Ministarstva.

Inače, ranije juče su policijski izvori rekli za Tas da rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije registrovalo hakerske napade na svoje kompjuterske sisteme, mada je moskovski odsek Minstarstva na svom sajtu objavio "izvinjenje korisnicima zbog mogućih problema usled radova na tehničkom održavanju".

- Odsek Ministarstva za informacione tehnologije i zaštitu informacija prijavio je napad virusom na kompjutere Ministarstva koji koriste Vindous. Zahvaljujući pravovremenim merama, oko 1.000 zaraženih kompjutera, ili manje od jedna odsto kompjutera Ministarstva, bilo je blokirano - rekla je portparolka Ministarstva Irina Volk, prenosi ruska agencija.

Volk je naglasila da serveri Ministarstva nisu zaraženi sajber virusom.

Pročitajte još: Vanredno stanje


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.