Vizuelne umetnosti
moja-kafica
moja-kafica
vizuelne umetnosti/13.09.2018.

BURA: Inicijacija u "Cvijeti Zuzorić"

vizuelne-umetnosti
  • Jelica Stojančić
  • Koštana Banović / Promo
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Мultimedijalni i interdisciplinarni projekat “Inicijacija/buđenje promena” Beogradske umetničke radionice BURA govori o različitim pokušajima i načinima uzdizanja sopstva i prelaženja sa jednog na drugi nivo svesti, znanja i energije, kroz izložbu radova u Maloj sali Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu od 18. do 30. septembra 2018. godine.

Izložba će biti otvorena 18. septembra 2018. u 19 časova.

Pored stacionarnog dela izložbe koji uključuje slike, skulpture, fotografije, instalacije kao i projekcije filmova i video-radova, tokom 14 dana trajanja postavke biće upriličeni perfomansi i tribina, zakazana za 28. septembar u 17.30 časova, kada će publici biti deljen katalog kao materijalni artefakt rituala inicijacije. Projektom se obeležava 18 godina od osnivanja BURE.

Jedna od osnovnih uloga rituala je okupljanje i zajednički angažman neke socijalne grupe ili zajednice, čime pojedinci kroz interakciju ispunjavaju njene socijalne potrebe. U ritualu uopšteno, a pogotovo u ritualima inicijacije, na intimnom nivou individua se susreće sa samom sobom uodnošavajući se sa “onim drugima”, dok na transcedentalnoj ravni čovek putem obreda komunicira sa ili višim silama ili svojim izmenjenim JA. Sve navedeno čini ritual inspirativnim materijalom za umetničku interpretaciju i transformaciju.

“Inicijacija/buđenje promena” se bavi promišljanjem duha vremena i sredine u kojoj se na primer punoletstvo proslavlja uz pompu, ali i problematizuje unutrašnje razloge čoveka koji smatra značajnim trenutak ulaženja u svet odraslih ili slavi primanje i prihvatanje u određeni krug ili socijalnu grupu. Projektom se, takođe, istražuju lične potrebe za stvaranjem novih i/ili redefinisanjem postojećih rituala, i preispituje se da li suština pojedinačnih i društvenih potreba za obredima i u današnje vreme ostaje ista.   


PROČITAJTE JOŠ:

PRVI FILM O KINESKOJ POP KULTURI U SRBIJI
EKSKLUZIVNI INTERVJU -HARI BENSON: NISAM BIO ROKENROL FOTOGRAF
UMETNICI VS KUSTOSI
LJUBAVNA PRIČA O MARINI ABRAMOVIĆ


Ritual je i fizičko mesto prenošenja znanja ne samo verbalnom, već i na iskustvenom, iracionalnom, kao i telesnom nivou, o čemu će svojim delima svedočiti Viktor Kiss,  Srđan Đile Marković, Koštana Banović (Holandija), Aleksandrija Ajduković, Milica Prelić, Jelena Bojanić, Goran Stojčetović, Radmila Duda Ludošan, Goran Orge Nikolić, Klaudija Šarić Marić, Danica Rakočević, Dušan Đorđević, Goran Tomašević, Valentina Savić, Dragana Nikoletić, Maja Ćirić, Tamara Antonović, Jelica Stojančić, Milica Ružičić i grupa njenih studenata sa Visoke škole likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija.

 

Budući da je fenomen inicijacije i sfera interesovanja nauke, omogućićemo sagledavanje različitih aspekata ove pojave kroz obaćanje stručnjaka i umetnika u okviru panela (28. septembar,17.30-19 časova). Trenutak buđenja entiteta rasvetliće Milena Dragičević Šešić, teoretičarka kulture  i medija, Jelena Marković, etnološkinja, Nenad Todorović, reditelj, Aleksandar Zistakis, filozof, Zoran Protulipac, klinički psiholog i sociolog...

Svečanom činu otvaranja izložbe (18. septembar u 19 sati) prethodi slikarski performans Gorana Stojčetovića koji počinje u 18 časova.  Završnica večeri biće scensko – muzički nastup “Butoh” Klaudije Šarić Marić i Gorana Orgea Nikolića.

U subotu, 29. septembra u 12 časova na zelenoj površini ispod bočnog ulaza u Paviljon “Cvijeta Zuzorić”  biće izveden performans “Kako postati poznati umetnik”, vajarke Dragane Nikoletić sa gostom iznenađenja.

O BURI

Projekat “Inicijacija/buđenje promena” je jubilarna manifestacije Bure kojom se obeležava punoletstvo udruženja.

BURA je nastala 2000. godine i od tada se aktivno bavi produkcijom, prezentacijom i promocijom savremene umetnosti i umetničkih događaja. Posebna poslastica im je preoblikovanje prostora gde nastupaju.

Izdvajamo projekte “Anfas, profil, teme” (2001) u Studentskom kulturnom centru, “Na kraj sveta…kuća mala” (2004), u okviru međunarodne izložbe “Erasing” u Muzeju istorije Jugoslavije, kao i rezidenciju/dvonedeljnu umetničku koloniju  “Pronađeni u prevodu” u Bujačiću kod Valjeva (2015/16), koje je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije. Akciju “LA MUR”.   izvedenu u Zemunu (2006), pa preseljenu u Novi Sad, podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.  

Projekat Inicijacija/buđenje promena podržali su “Plantaže 13. Jul”, Podgorica i FZS (Fond za samofinansiranje).

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.