Muzika
muzika/25.11.2023.

U čast stogodišnjice rođenja Marije Kalas

muzika
  • Narodno pozorište u Beogradu
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodno pozorište

 

Stogodišnjicu rođenja operske dive Marije Kalas, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu obeležava izvođenjem opere „Norma“ kao i koncertom Marija Kalas Gala.

Doprinos Marije Kalas operskoj umetnosti u 20. i 21. veku je istorijski, kroz oživljavljanje pomalo zaboravljenih remek-dela belkanta, kao i kroz posebna glumačka tumačenja kojima je istakla dramski aspekt interpretacije u operi.

Pored toga, njeno nasleđe se oslikava i kroz ogroman repertoar koji je tumačila -  od Lučije od Lamermura do Karmen koju je snimila u studiju.

U njenu čast, povodom stogodišnjice rođenja 2. decembra, najznačajnije operske kuće širom sveta obeležavaju posebno osmišljenim programom, kojim se pridružuje i Opera Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Norma“ Vinćenca Belinija, jedna od nekoliko opera koje su obeležile karijeru ove umetnice koja i danas, širom sveta, uživa ogromnu naklonost i poštovanje ljubitelja opere, biće izvedena 25. novembra od 19:30 časova na Velikoj sceni.

U postavci i scenografiji italijanskog reditelja Đankarla del Monaka, naslovnu ulogu Norme pevaće Sanja Kerkez, rola Adalđize je poverena Dragani del Monako, lik Poliona dočaraće Janko Sinadinović, a Oroveza - Nenad Jakovljević. Pored njih, nastupiće i Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković (Flavio).

Pod dirigentskom palicom Aleksandra Kojića u predstavi učestvuju Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu.

U subotu 2. decembra na Velikoj sceni, sa početkom u 19,30 časova, biće izveden koncert Marija Kalas Gala na kome će nastupiti svi soprani Opere Narodnog pozorišta - Jasmina Trumbetaš Petrović, Vesna Đurković, Ivanka Raković Krstonošić, Aleksandra Stamenković, Nevena Bridžen, Sofija Pižurica, Ana Rupčić, Sonja Šarić, Sanja Kerkez i Snežana Savičić Sekulić i izvodiće arije iz uloga koje su proslavile Mariju Kalas.

Koncertom će dirigovati Zorica Mitev Vojnović, Đorđe Pavlović, Đorđe Stanković i Stefan Zekić, uz učešće Hora i Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu.


PROČITAJTE JOŠ:

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

ALEKSANDAR SEDLAR: ČOVEK JE VEĆI OD VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

TRANSFORMACIJA KULTURE U ERI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

NATAŠA DRAKULIĆ O AI: MOŽDA JE NEKADA SREĆA I U SAMOM NEZNANJU


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.