Muzika
muzika/25.01.2024.

Željko Lučić novi umetnički direktor Opere

muzika
  • Narodno pozorište u Beogradu
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Slavni bariton svetskog glasa Željko Lučić imenovan je 25. januara za novog umetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, saopštilo je to pozorište.

„Zadovoljstvo mi je i velika čast što ću biti član ovog predivnog ansambla i što ću svojim doprinosom, nadam se, ostvariti da nastavimo putevima slave i da uz saradnju sa gospodinom Goncićem i gospodinom Đurkovićem ostvarimo što bolje rezultate”, izjavio je Željko Lučić, nakon potpisivanja ugovora.

Više od dve i po decenije gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što su Metropoliten Opera, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera...

Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropoliten operi obuhvataju izvođenja naslovnih rola u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, kao i uloge Alfija u operi Kavalerija rustikana, Amonasra u Aidi, Žorža Žermona u Travijati, Grofa Lune u Trubaduru, Enrika u Lučiji od Lamermura, Jovana u Salomi i Skarpije u Toski.  

Studije solo pevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu u klasi profesorke Biserke Cvejić.


PROČITAJTE I:

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA I KULTURNO NASLEĐE

DA LI JE VEŠTAČKA INTELIGENCIJA ALATKA U SLUŽBI UMETNIKA?

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA U MUZICI: TIHI NESTANAK VIRTUOZNOSTI UMETNIKA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.