Aktuelno
aktuelno/5.04.2019.

Prijava protiv ministarke zbog gondole

aktuelno
  • Vlada Republike Srbije
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaOpozicioni poslanici Vesna Marjanović, Balša Božović i Marko Đurišić podneli su danas krivičnu prijavu protiv ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, pomoćnice ministarke Jovanke Atanacković i drugih „saizvršilaca u izdavanju rešenja kojim se odobrava izgradnja gondole na zaštićenom području Kalemegdana“.

Navodeći da se radi o „jasnom pokušaju divlje gradnje“, poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović zatražila je hitnu reakciju tužilaštva jer su kako je ocenila, dozvole koje je izdalo resorno ministarstvo protivzakonite.

„Nadam se kako će ova krivična prijava biti još jedno pravno sredstvo kako bi se sprečilo urbanističko nasilje koje je trenutno na delu u našem glavnom gradu“, kazala je Vesna Marjanović a preneo DS.

Ona je dodala da će u narednom periodu biti organizovan protest na Kalemegdanu gde će pored građana biti pozvani „svi eminentni domaći i strani stručnjaci i sve organizacije koje se bave zaštitom kuturne baštine“ da kako je navela, „stanu u zaštitu tog kulturnog dobra od izuzetnog značaja“.Kamegdanska tvrđava je jedan od najznačajnijih spomenika kulture Republike Srbije. Tako vredna i izuzetna tvrđava je upisana na preliminarnu listu Uneska kao deo zbira lokaliteta “Granice rimskog carstva” koja obuhvataju 62 Rimska lokaliteta u Srbiji. Upis na ovu listu Unesko je odobrio 09. aprila 2015. godine.

Izuzetno značajan deo lokaliteta “Granice rimskog carstva” koji je već na listi, je brojnost, geografska raspoređenost i očuvanost ovih lokaliteta. To ih smešta u grupu važnih svetskih kulturnih i turističkih poteza.

Kamen spoticanja, ili “žica spoticanja” ovim vanserijskim podacima predstavlja bespravna, planirana izgradnja gondole na padini Kalemegdana. Ova građevina će, ukoliko bude sazidana, promeniti percepciju antičkog Singidunuma (danas Beograd) i time zauvek ugroziti mogućnost da se ovaj dugogodišnji kulturni plan ostvari. Tom izgradnjom, ugroziće se preko 60 malih mesta u Srbiji koja vape za finansijskom podrškom i zaposlenjem, koju bi, u suprotnom, sigurno stekla.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA: UNESKO ILI GONDOLA

KALEMEGDANSKA STABLA - ZLOČIN I KAZNA


Kao zemlja članica Uneska i osnivač Ujedinjenih Nacija, Srbija će doći u situaciju da gubi međunarodni integritet lošim, nepromišljenim bespravnim projektima. Nasuprot tome, Srbija je dužna da o lokalitetima na preliminarnoj listi obaveštava Unesko o mogućim promenama i projektima koji utiču na izmenu lokaliteta.

Kako je naš magazin pisao u martu s obzirom da ne postoji ni građevinska dozvola za ovaj projekat, pitanje je da li je Nacionalni komitet Unesko Srbija i upoznat sa aktuelnom situacijom i da li je dobijena saglasnost.

Dobijanje građevinske dozovole koju je potpisala ministarka Mihajlović na to pitanje je stavljena tačka.

Očigledno je da borba za očuvanje Kalemegdanske tvrđave mora biti brza, kako bi se zaštitila kulturna baština.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.