Klik na svetlost
klik na svetlost/14.09.2018.

Digitalno usavršavanje profesora jezika

klik-na-svetlost
  • Pixabay
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić

Najstarija i najcenjenija škola stranih jezika u Srbiji – Centar za učenje starnih jezika Kolarčeve zadužbine u godini jubileja – 85 godina kontinuiranog rada polaznicima donosi niz novina i pogodnosti.

Jedna od njih su i kursevi za digitalno usavršavanje nastavnog kadra u Srbiji: Primena digitalnih alata i audio-vizuelnih materijala u nastavi engleskog jezika, kao i kurs Dinamika časa stranog jezika: elementi, strategije i aktivnosti za koncipiranje, realizovanje i evaluiranje časa

Iz Centra za učenje stranih jezika na Kolarcu pozivaju sve profesore da se priključe ovim strateški važnim edukacijama. 

A šta one donose profesorima stranih jezika i kako će stečeno znanje biti korišćeno u daljem radu sa učenicima razgovaramo sa dugogodišnjim profesorkama Kolarčevog centra za učenje stranih jezika Snežanom Filipović i Natašom Božić Grojić. 

Kolarčeva škola stranih jezika nam u godini jubileja donosi novinu – online Kurs za profesore stranih jezika. Šta on podrazumeva? 

Snežana Filipović: Ova godina jeste jubilarna, naš Centar za strane jezike slavi 85 godina postojanja. Od ove školske godine krećemo sa online programom stručnog usavršavanja: `Primena digitalnih alata i audio-vizuelnih materijala u nastavi engleskog jezika`. Kurs je akreditovan od strane  ZUOV-a i nalazi se u  Katalogu programa stručnog usavršavanja za sledeće tri školske godine. Sam kurs traje 4 nedelje, prve tri nedelje su kompletno online a četvrte nedelje ćemo imati obavezni deo neposrednog izvođenja, kada je planiran celodnevni seminar uz druženje sa realizatorima i ostalim učesnicima projekta i dodela sertifikata. 

Koliko su online kursevi zastupljeni u Katalogu programa stručnog usavršavanja? 

Snežana Filipović: Mislim da nisu dovoljno zastupljeni. U okviru programa za profesore stranih jezika, postoje kursevi koji se bave digitalnim kompetencijama, ali mislim da je  naš kurs  jedini koji se izvodi online.  

Foto: Profesorka Snežana Filipović

Odakle ideja rada sa profesorima?
 

Nataša Božić Grojić: Mislim da želja da se podele znanja i iskustva sa mlađim kolegama dolazi prirodno posle višedecenijskog rada u učionici. U Kolarčevoj Školi stranih jezika radim punih 29 godina, a sertifikovani sam trener od 2015. godine. Od 2008. godine, kada sam otkrila  EVO (Electronic Village Online) sesije, konstantno se usavršavam “na daljinu”. EVO je dugogodišnji projekat TESOL-ove  CALL-IS interesne grupe. Sesije se organizuju svake godine u januaru i februaru i besplatne su za sve profesore. Imala sam prilike da se oprobam i kao EVO moderator, a već nekoliko godina sam angažovana kao EVO koordinator, što znači da aktivno učestvujem u planiranju i organizaciji sesija.


Foto: Profesorka Nataša Božić Grojić

Moje usavršavanje “na daljinu” počelo je sa EVO sesijama, a potom sam završila onlajn kurs po imenu Webskills pri Univerzitetu u Oregonu, kao i kurs za onlajn tutore koji je organizovao International House. Imam odlična iskustva koja potvrđuju da je onlajn usavršavanje profesora zaista efikasan način da se puno nauči. Želela bih ta iskustva da podelim sa drugima.
 

Snežana Filipović: Jedno od mojih glavnih  interesovanja  u ovom poslu je stručno usavrsavanje. Ranije su mi mnogo bliži  bili  seminari i  konferencije udruženja profesora engleskog jezika  u zemlji i inostranstvu, gde sam učestvovala prvo kao slušalac, a kasnije i kao predavač i sertifikovani trener.  Takođe sam kao rukovodilac kolegijuma profesora engleskog jezika imala prilike da obučavam mlade kolege koji su počinjali svoje karijere u našem Centru. Ljubav prema tehnologiji nije u mom slučaju bila na prvi pogled. Bila sam svesna potreba koje donosi modernizacija ali tek kada sam se prijavila na EVO kurseve i prevazišla početne frustracije, potpuno sam promenila stavove prema novim tehnologijama. Takođe sam shvatila koliko je bitna velika podrška online moderatora, pravi pristup i lična  otvorenost prema izazovima. Postalo je pravo zadovljstvo deliti iskustva sa profesorima širom sveta pa je bio sasvim logičan korak da kasnije postanem i moderator u tom projektu. 

Kako će izgledati planirano stručno osposobljavanje kolega? 

Snežana Filipović: Kao što sam napomenula, prve tri nedelje se izvodi online program. Tu će polaznici imati priliku da se upoznaju sa različitim alatima i programima kroz praktičnu primenu stečenih znanja prilikom izrade serije zadataka koji su obavezni deo kursa. Polaznici prate naš program i izradjuju zadatke po svom sopstvenom tempu, onda kada im to najviše odgovara. Sve aktivnosti i nedeljni zadaci su pažljivo kreirani, praktični i polaznicima je  pružena mogućnost da ih urade prema svojim kompetencijama i interesovanjima. Komunikacija sa nama je svakodnevna, ali asinhrona, kroz forume i direktne audio, video i tekstualne poruke. Mi ćemo pratiti i komentarisati izradu zadataka i reagovati na svaku nedoumicu i pitanje koje nam se postavi. Insistira se i na interakciji među učesnicima. 


Šta praktično dobijaju profesori i kako će to moći da primene u radu sa učenicima? 

Nataša Božić Grojić: Ovim kursom dajemo profesorima ideje i samopouzdanje da tehnologiju koriste u skladu sa potrebama svojih učenika i u skladu sa tehničkom opremom kojom raspolažu.  Tehnologija ne treba da bude bauk za profesore, već treba da im pomogne u radu i dopuni njihov arsenal tehnika i kompetencija. 

Snežana Filipović: Nadamo se da će polaznici pre svega poneti lepa iskustva, puno novih znanja, i inspiraciju da samostalno ili kao deo tima nastave da istražuju mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. 

Da li je ovo neki „obavezan“ vid edukacije kada je školski plan u pitanju ili su Kolarčevi profesori ovu edukaciju otvorili kao savremeni vid usavršavanja nastavnog kadra? 

Snežana Filipović: Ministarstvo prosvete prosvete puno ulaže u proces digitalizacije obrazovnog sistema kroz razne projekte, međutim mi nismo deo tog sistema. Naš program jeste prvenstveno namenjen profesorima osnovnih i srednjih škola, ali može biti koristan i profesorima koji nisu u prosveti, znači kolegama iz drugih centara za učenje stranih  jezika. 

Da li se ovakve metode koriste u drugim školama jezika kod nas i u svetu? 

Nataša Božić Grojić: Ove metode se odavno koriste u inostranstvu. Već sam spominjala EVO sesije koje postoje od 2002. godine. Svaka sesija prolazi vrlo stroge kontrole koordinatorskog tima pre nego što bude odobrena, a moderatore čije sesije su odobrene posebno obučavamo. Čitav rad je organizovan na volonterskoj osnovi, a teme koje se na tim sesijama pokrivaju su zaista raznovrsne i nisu vezane samo za upotrebu tehnologije u nastavi. Moderatori i učesnici dolaze iz raznih zemalja, što ovim sesijama daje posebnu vrednost.

Napomenula bih još da postoje vrlo ozbiljni akreditovani kursevi pri velikim svetskim univerzitetima koji se održavaju na daljinu. Ovakvi kursevi od učesnika zahtevaju podjednako veliki trud i angažman kao i tradicionalni kursevi. Razlika je u tome što učesnici mogu da obavljaju svoje nedeljne zadatke od kuće, onda kada njima odgovara. 

Koji digitalni alati će biti korišćeni? 

Snežana Filipović: Neke od tema koje će se obrađivati na kursu su upoznavanje sa G+ и PBWorks wiki platformama, vizuelni materijali u nastavi, Web2.0 Image pretraživači i Web2.0 Image editori; strip generatori; alati za izradu audio materijala i alati za izradu video materijala npr. Animoto, Photopeach, Prezi.

PROČITAJTE JOŠ:

PUT OKO SVETA POČINJE NA KOLARCU
NEMANJA RADULOVIĆ - ESENCIJA ČISTE LJUBAVI


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box