Klik na svetlost
klik na svetlost/24.03.2018.

Brnabić - Savet za kreativne industrije

klik-na-svetlost
  • FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je prvi sastanak sa Savetom za kreativne industrije u Mokrin kući, u mestu Mokrin.

Savet predsednice Vlade za kreativne industrije okuplja pojedince i organizacije koji, kako se navodi, "imaju bogato iskustvo u kreativnim industrijama i koji će predsednici Vlade pomoći da u potpunosti razume potrebe tog sektora i u budućnosti donosi informisane odluke za njegov dalji razvoj".

Članovi Saveta su Lazar Džamić, Biljana Srbljanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Jasna Dimitrijević, Aleksandra Lazar, Nikola Božović, Vuk Veličković, Andrej Nosov, Slavimir Stojanović, Igor Todorović i Milan Marković, kao i nekoliko organizacija - Egzit, Beogradska kulturna mreža, Nova iskra, StartIT, Srpska filmska asocijacija i Mokrin kuća, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. 

”Kreativne industrije su naša šansa za brži privredni rast i razvoj društva i ekonomije“, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić. 

Premijerka je posebno istakla značaj kreativnih industrija za izgradnju nove slike Srbije "kao zemlje kreativnosti i inovativnosti i kao dobrog mesta za život i rad stručnjaka iz Srbije i celog sveta". 

"Cilj uspostavljanja Saveta za kreativne industrije je omogućavanje još bržeg razvoja tog sektora, koji već doprinosi domaćoj privredi više nego pojedini tradicionalni sektori. U tom smislu, Savet će imati aktivnu ulogu u razmatranju predloga javnih politika vezanih za razvoj kreativnih industrija u Srbiji i pomagaće u određivanju prioritetnih ciljeva i aktivnosti u tom domenu", navodi se u saopštenju. 

Osim toga, ističe se i da će jedna od ključnih aktivnosti Saveta biti najpre identifikacija ključnih finansijskih i pravnih prepreka za dalji rast ovog sektora, ali i predlaganje konkretnih rešenja u odnosu na potrebe domaće industrije i uspešnu svetsku praksu. 

"Kao telo sačinjeno od pojedinaca i organizacija iz različitih oblasti kreativnih industrija, Savet će imati ulogu da podstiče međusektorski dijalog i saradnju unutar kreativnih industrija, ali i njihovu vezu sa drugim granama privrede. Najzad, Savet će imati ključnu ulogu i u oblasti promovisanja inovativnosti i kreativnosti kao novih elemenata 'meke moći' u izgradnji novog imidža Srbije", navodi se u saopštenju. 

Prema izveštaju Svetske banke, kreativne industrije u Srbiji zapošljavaju više od 100.000 ljudi, većinom starosti od 25-44 godine, a veliki broj čine žene, dok ukupni prihodi kreativnih industrija čine 13,5% BDP-a, a prihodi tog sektora dostigli su 4,7 milijardi evra u 2016. godini, uz prosečni godišnji rast od 6,4% u poslednje tri godine, ističu iz Vlade Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: ŽENA KOJA JE SAČUVALA ISTORIJU VALJEVA

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.