Klik na svetlost
moja-kafica
moja-kafica
klik na svetlost/18.04.2019.

Žena koja je sačuvala istoriju Valjeva

klik-na-svetlost
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
  • Privatna arhiva
Autor fotografije:
Piše: Nataša Šutuljić

Svi smo deo istorije sveta. Poznati su ispisali stranice te društvene nauke, ali čovečanstvu su značajni svi koji drugima pružaju ljubav i daju sve od sebe u svom poslu. Među njima je i Zora Tomanović, koja je između 1954. i 1990. godine radila kao arhivska pomoćnica u Istorijskom arhivu u Valjevu. Odlazeći u penziju Grad Valjevo ju je odlikovao Plaketom Grada Valjeva. Za 35 godina rada u Istorijskom arhivu Zora nije imala ni minut kašnjenja na posao, niti dana bolovanja!

Ne samo Valjevci, nego i svi Srbi i čovečanstvo mogu se ugledati na ljude poput Zore Tomanović, koja zaslužuje da priča o njoj posthumno ostane trajno zabeležena.

Bila je pionir u svom poslu, kratko je uživala u penzionerskim danima i prerano napustila ovaj svet, ali ostavila je dubok trag u srcima svojih kolega.   

- Pamtim je kao divno ljudsko biće. Pamtim je kao drugu mamu. U divnom dvorištu tadašnjeg Istorijskog arhiva, gde se sada nalazi gradska biblioteka, Zora je svako jutro za mene brala vrhove koprive. Imala sam tešku anemiju i svakoga dana ona mi je sveže ubranu koprivu stavljala na sto. Nikada nisam čula da je za nekoga ružnu reč rekla, uvek je svakome pomogla. Bila pomalo uštogljena i uz mene se malo opustila. Ne pamtim toliko reči koje je izgovorila, jer Zora je pričala njenim lepim plavim očima. Teško mi je da pričam o njoj i da svoju intimu delim sa javnošću. To je moje i Zorino. Mnogo sam je volela - emotivna je Snežana Radić, nekadašnji arhivski savetnik, koja sve svoje zasluge pripisuje upravo Zori Tomanović i Leposavi Lomi.


Ona dodaje da su njih dve ostavile dubok trag u Istorijskom arhivu.

- Kod Zore je važilo pravilo - red, rad i disciplina. Prva je dolazila na posao, poslednja odlazila. Nije nikakvo čudo da ona premaši i poslovnu normu. Milorad Mitrašinović, poznati arhivista i istoričar njoj i Ljubinki Živković poverio je zadatak da obiđu 19 crkvenih opština na teritoriji sadašnjeg Kolubarskog okruga i da prikupe podatke o svim matičnim knjigama crkava i manastira. Pored svih poslova sa Leposavom Lomom ona je arhivirala dokumentaciju Okružnog suda od 1823. godine i do odlaska u penziju sredile su po hiljadu kutija arhivske građe. Analitički su uredile i fond opštine grada Valjeva od 1870-tih godina. Obe koleginice su pioniri i udarile su savremeni temelj u svom poslu. Ne može da se priča o Arhivu, a da se njihov rad ne pomene. Bile su moji učitelji. Posao arhivskog radnika veoma je važan. Ako se nešto od građe baci, to je bačeno za sva vremena i više nigde ne postoji. Papir je još uvek aktuelan, ne može baš sve da se digitalizuje - objašnjava nihova koleginica koja je sa njima provela čitavu deceniju.


Ta dama bila je izuzetno privržena porodici.

- Mnogo je volela svoje unučiće. Sve što je imala, sve što je zaradila njima je davala sa radošću. Nikada se nije žalila kako nešto mora, jer se podrazumevalo da živi za njih - ističe Snežana.

I Milča Matić, nekadašnji direktor Ustanove slaže se da je Zora bila izuzetna.

- Samo nekoliko godina pošto sam počeo da radim u Arhivu, Zora je otišla u penziju, a ubrzo nas je i napustila. U to vreme bio sam rukovodilac i nisam toliko blisko sarađivao kao drugi, ali pamtim je kao izuzetno čestitu ženu. Bila je tiha, skromna, blage prirode, nasmejana i spremna da se našali. Nikada nije spominjala da ima problem, niti je to nekim gestom pokazivala. Kao arhivski pomoćnik bila je veoma profesionalna i korektna. Nikada nije zakasnila na posao, nije odlazila na bolovanje, niti tražila bilo kakve pogodnosti za sebe. Sređivala je dokumentaciju, radila je mnoge poslove koje zahtevaju visoku stručnu spremu i dala je značajan doprinos i Ustanovi i gradu. Žao mi je što je prerano otišla - priča tadašnji direktor.  

Norman Vinsent Pil u svojoj knjizi tvrdi da „kad radiš nešto nabolje što možeš, ni anđeli ne mogu bolje“. Zora je svakako postala jedan od anđela Istorijskog arhiva, svog grada i svojih bližnjih.  

PROČITAJTE JOŠ: U JUGOSLAVIJI IZDAJNIK, U SAD HEROJ

       

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.