Film
moja-kafica
moja-kafica
film/21.07.2019.

Pula: Trijumf filma o Diani Budisavljević

film
  • Pula Film Festival
Autor fotografije:

Kaleidoskop mediaPotresna filmska priča, sastavljena od dokumentarnih i igranih delova, dobila je Veliku zlatnu arenu za najbolji film festivala, dok je Zlatna arena za režiju pripala Dani Budisavljević.

„Dnevnik Diane Budisavljević“ osvojio je uz nagrade žirija i nagradu publike s prosečnom ocenom 4,9, kao i nagradu međunarodnog žirija kritičara FEDEORA. Film Dane Budisavljević prvi je film u novijoj istoriji Pule koji je osvojio nagradu i žirija i publike i kritike. Također to je prvi film ženske autorice koji je pobedio u Puli još od Soje Jovanović 1959.

Ostvarenje "Dnevnik Diane Budisavljević" u režiji Dane Budisavljević, koje govori o herojskim podvizima austrijske aktivistkinje koja je iz užasa ustaških logora spašavala srpsku decu, apsolutni je pobednik 66. Pulskog filmskog festivala.

Diana Budisavljević, austrijska humanitarka, Foto: Wikimedia/novosti.rs


Rediteljka filma “Dnevnik Diane Budisavljević” izjavila je da nije očekivala ovako veliko priznanje na festivalu, prenosi Tanjug.

- Iznenađena sam jer nisam verovala da, pored filma ''General'', naše ostvarenje može da dobije nagradu. Ovo priznanje nije samo za mene i za našu filmsku ekipu, već za Pulski festival i hrvatsko društvo u celini. Verujem da su pred nama bolji dani kada ovakav film uspe da dobije tako veliku nagradu kao što je Zlatna arena - rekla je Budisavljević.


Zlatna arena za najbolji scenario u programu Hrvatski film dodeljena je Mati Matišiću za Brešanovu crnu komediju “Koja je ova država”, za koji je Krešimir Mikić osvojio Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodeljena je srpskoj glumici Hristini Popović za film “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” za koji je Predrag Ličina osvojio nagradu “Breza’ za najboljeg debitanta. Njegov film odneo je još tri Zlatne arene – za scenografiju Jane Piacun, kostimografiju Selene Orb i za masku Svetlane Gutić i Miroslava Lakobrije.

Žiri FEDEORA dodelio je priznanje za najbolju manjinsku koprodukciju filmu “Šavovi” reditelja Miroslava Terzića iz Srbije, za “dostignutu zrelost pri stvaranju teskobne i dirljive priče o izuzetno teškoj temi i emocionalnu transformaciju glavnog lika“.


PROČITAJTE I:

PULSKI FESTIVAL - SEĆANJE NA SONJU SAVIĆ
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.