Aktuelno
aktuelno/21.01.2021.

Usvojena strategija razvoja kulture

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media

 

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije definisalo je strateške prioritete razvoja kulture od 2021. do 2025. godine, čije će ostvarenje, uz pravo rukovođenje i jasne faze, značajno poboljšati kulturnu sliku Srbije.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je reč o 20 prioriteta kulturne politike koji zahtevaju posebnu pažnju, pri čemu se glavni stubovi razvoja, između ostalog, odnose na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa i decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji.

Takođe, to su i uvođenje umetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, kulturna diplomatija, pokretanje i nastavljanje velikih projekata – izgradnja važnih objekata, poreski podsticaji za ulaganja u kulturu, ekonomska dimenzija kulture, digitalizacija, razvoj kulturnog turizma i unapređenje položaja samostalnih umetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umetnika.

Ovi planovi imaju za cilj i osnaživanje svesti o sopstvenom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje.

Ministarstvo kulture i informisanja nastojaće da unapredi institucionalno povezivanje i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, kao i privrede i turizma.

U tom svetlu prepoznata je potreba objedinjenog pristupa negovanju kulture sećanja i stvaranju povoljnog okvira za saradnju kulture i naučnih institucija, dodaje se u saopštenju.


PROČITAJTE I:

BEOGRADSKA TVRĐAVA - UNESKO ILI GONDOLA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.