Aktuelno
aktuelno/22.09.2019.

Rektorka osudila upad SNS u Rektorat

aktuelno
  • Pixabay / Rektorat u Beogradu
Autor fotografije:
Kaleidoskop mediaPregledom video materijala koje su nam dostavili studenti UB u blokadi Rektorata, ustanovili smo da postoje dokazi da je u petak, 13. septembra, u zgradu Rektorata ušla grupa aktivista vladajuće stranke, saopštila je Rektorka Ivanka Popović.

Popović je u pisanoj izjavi za medije navela da je ovaj događaj u direktnoj suprotnosti sa članom 9 Statuta UB, koji jasno definiše da na “Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve.”

– Podržavamo sve studente UB koji se zalažu za ostvarivanje njegove autonomije i njegovo slobodno delovanje. Osuđujemo postupke aktivista
vladajuće stranke koji su ugrozili njegovu autonomiju, saopštila je Rektorka.

Rektorka Ivanka Popović / Foto: Medija centar

Podrška koju su studenti u blokadi dobili od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović za svoju borbu za autonomiju univerziteta i osuda koju je uputila zbog upada vladajuće stranke u Rektorat otvaraju vrata za pregovore koji će početi u ponedeljak, izjavila je studentkinja Mila Jovanović.

Ona je rekla da su studenti ukoliko rektorka bude imala ikakvih problema zbog saopštenja spremni da stanu uz nju i da je zaštite kao što blokadom čuvaju univerzitet.

Podsetimo, razlozi studenata za blokadu Rektorata, koji traju od 13. septembra su, kako kažu, brojni: neodgovorno ponašanje nadležnih (na čelu sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem) prema obrazovanju, pad Univerziteta na Šangajskoj listi, remećenje nastavne godine zbog održavanja Univerzijade (najava iseljavanja studenata iz Studentskog grada, pomeranje ispitnih rokova, skraćivanje godine), nedostatak literature i nemanje prostorija za održavanje nastave na nekim fakultetima, a da je glavni razlog za blokadu "plagirani doktorat ministra finansija Siniše Malog".


PROČITAJTE I:

SKALPEL REKONSTRUKCIJA NA TRGU REPUBLIKE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.