Aktuelno
aktuelno/2.04.2020.

Pritvorena novinarka Nove S Ana Lalić

aktuelno
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media/ Izvor: Nova.rsNovinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u sredu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio je njen advokat Srđan Kovačević.

On je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje.

“Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje,” kazao je on.

Prema njegovim rečima, Ana će biti u pritvoru dok je ne saslušaju. Advokat je izrazio nadu da će se to desiti što pre.

Podsetimo, Nova.rs je objavila tekst pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagovali su povodom teksta, obavestivši tužilaštvo i policiju, i optužili novinarku da je ovim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

Ana Lalić je odgovorila da je KC Vojvodine urušio sam sebi ugled.

“Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmešano. Najlažljivija vlast “u novijoj srpskoj istoriji” se okuražena vanrednim stanjem drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao. Ne mogu ućutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor”, rekao je noćas glavni i odgovorni urednik Veselin Simonović.

Ana Lalić: Odričem se obroka u pritvoru

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić napisala je sinoć odgovor Kliničkom centru Vojvodine na portalu Nova.rs:

“U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika.

Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminuih.

Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: “U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!”

Urušen je vašim učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok vam u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa.

Izgubili ste ugled već onog momenta kada ste prećutali Vučićevu izjavu “preduzeli smo sve mere na vreme” i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šetaju po hodnicima i preklinju da ih neko testira.

I bespovratno ste ga dotukli ćutanjem na činjenicu da će vašim zaposlenima biti smanjene plate zato što su držali svoje zakletve i radili svoj posao, a sada se nalaze u karantinu.

I još jedna stvar: nikog u javnosti nije uznemirio moj tekst, jer ovi “neposlušni i neodgovorni” građani vrlo dobro znaju kakvi su uslovi u srpskom zdravstvu bili i pre korone.

I, koliko god se i vi i predsednik trudili, niko ih ne može ubediti da su se u ovih mesec dana stvari toliko popravile i da vi sad zapravo svi radite na klinici Švarcvald.

Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama.

PS – I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru.


PROČITAJTE I:

KAZNA ZBOG NASTUPA U UTISKU NEDELJE


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.