Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/3.01.2022.

Dodela Nagrada DIUS i Lazar Trifunović

vizuelne-umetnosti
  • Promo / KCB
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: KCB

 

U petak 14. januara 2022. godine s početkom u 12 časova na svečanosti u Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda biće dodeljene dve prestižna stručna priznanja iz oblasti promišljanja savremene vizuelne i likovne umetnosti u našoj zemlji. Nagrada Lazar Trifunović za 2021. godinu pripala je Slađani Petrović Varagić, dok je dobitnica Priznanja DIUS Sonja Jankov.

Nagrada “Lazar Trifunović” se dodeljuje za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, i Priznanje DIUS za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini. Nagrade se tradicionalno uručuju laureatima na svečanosti u Kulturnom centru Beograda.

Žiri Nagrade “Lazar Trifunović” u sastavu: Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević (dobitnici Nagrade „Lazar Trifunović za 2017, 1998. i 2004. godinu) je razmatrao predloge dospele na konkurs za nagradu za 2021. godinu, kao i mnoge druge javno dostupne doprinose kritičkom mišljenju o modernoj i savremenoj umetnosti koji su realizovani i objavljeni tokom godine.

Fokusirajući se na poziciju, stanje i mogućnosti osavremenjivanja likovne kritike danas, žiri je većinom glasova doneo odluku da Nagradu „Lazar Trifunović“ dodeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umetnosti, kustoskinji i istraživačici u polju savremene vizuelne umetnosti, za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu, koji je objavljen u četiri segmenta između 31. avgusta i 2. novembra 2021, a realizovan je u okviru šireg projekta Kritika na delu.

Slađana Petrović Varagić je, kroz ovaj kompleksan projekat u kome u isto vreme nastupa u ulozi inicijatorke, organizatorke, realizatorke i stručne konsultantkinje, a koji uspeva da sprovede u delo bez ikakve stabilne instituncionalne podrške, sa skromnim i neizvesnim sredstvima, uz podršku portala za kulturu SEEcult, uspela da povrati legimitet likovne kritike kao instance koja omogućava diferencijalno pozicioniranje umetničkog rada, u odnosu na neposredni kontekst njegovog izlaganja, te i druge radove i umetničke prakse, kao i  istoriju i teoriju umetnosti.

Ovaj novi format analitičkog praćenja svih značajnih izložbi u polju savremene likovne umetnosti u Srbiji i njihovog kritičkog tumačenja uz pomoć većeg broja veoma precizno odabranih stručnjaka iz zemlje i regiona, u velikoj meri doprinosi povećanju stepena značaja likovne kritike danas. Tokom protekle godine se posebno izdvojio serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu koji je veoma brzo pokrenuo niz pitanja i preispitivanja razloga organizovanja, strukture i načina realizovana najveće manifestacije savremene vizuelne umetnosti u Srbiji.

U najužem izboru za ovogodišnju Nagradu „Lazar Trifunović“ našli su se i sledeći tekstovi:
- Jovan Čekić, „Horizont mnoštva“, uvodni tekst u katalogu samostalne izložbe Marije Dragojlović „La divina proportione“,  Likovna galerija KCB. 9. septembar–10. oktobar 2021;
- Unu Popović, „O fotografskoj praksi Goranke Matić kao iskustvu unutar gužve“, uvodni tekst u katalogu samostalne izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“, MSUB, 24.mart–24.maj 2021;
- Miroslav Karić, „Posle vas“, tekst u katalogu istoimene izložbe Ivane Ivković, Salon MSUB 17.9–20.10.2021
- Mirjana Boba Stojadinović, „Otuđeni spektakl“, objavljen u dodatku Danasa „Beton“, 20. jula 2021.

Žiri za dodelu Priznanja DIUS koji je radio u sastavu istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković, doneo je odluku da dobitnica Priznanja za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini bude Sonja Jankov, za  izložbu (De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima, održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Sonja Jankov (1985) je nezavisni kustos, trenutno doktorand Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Volontirala je i radila u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (2012-2015) i spoljni je saradnik brojnih institucija i nezavisne scene u regionu. Kao rezident je boravila u Poljskoj, Rumuniji, Austriji i Hrvatskoj, a provela je i godinu dana usavršavajući se na Centru za kritičku teoriju u Pragu (2008/2009). Realizovala je i devet samostalnih umetničkih izložbi u Bukureštu, Zagrebu, Novom Sadu, Užicu i Beogradu.

Kao kustos je realizovala izložbe u MMSU – Rijeka, Galeriji Kazamat – Osijek, Pogonu Jedinstvo – Zagreb, Kulturnom centru Beograda, Galeriji savremene umetnosti – Pančevo, Galeriji Remont – Beograd. Autor je nekoliko naučnih radova, među kojima su “ Full-Scale Architectural Models in Post-Yugoslav Art Practices” (Interkulturalnost 16, 2018), “Re-Thinking Architectural Modernism in Contemporary Art: Jasmina Cibic, Dušica Dražić and Katarina Burin” (AM Journal of Art and Media Studies 16, 2018), “Architectural Scale Models within Contemporary Art Practices in Post-Socialist Europe” (Život umjetnosti: časopis o modernoj i suvremenoj umjetnosti i arhitekturi 102, 2018), „Pionirski gradovi u post-jugoslovenskom kontekstu” (Arhitektura i urbanizam 44, 2017). Živi u Novom Sadu.

Nagrada “Lazar Trifunović” se sastoji iz plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa „Kritičari su izabrali” u Likovnoj galeriji KCB. PRIZNANJE DIUS sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos. Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.


PROČITAJTE I:

PALATA SRBIJA: BUKVAR SAVREMENE UMETNOSTI

MUZEJ TERRA: SAVREMENOST IZNIKLA IZ TRADICIJE

MUZEJ ZEPTER: RASKOŠ SAVREMENOG ARTA U SRCU BEOGRADA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.