Aktuelno
aktuelno/6.06.2023.

U Beogradu obeleženo 500 godina Švedske

aktuelno
  • Pixabay, David Mark
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Dobrica Mitrović

 

Švedska 6. juna slavi svoj nacionalni dan i 500 godina kao jedinstvena država. Trodnevno obeležavanje velikog jubileja otpočelo je nizom manifestacija i u Beogradu.

U Silosima Beograd, održan je prvi dan proslave povodom Nacionalnog dana Švedske, kraja predsedavanja Savetom Evropske unije (EU) i obeležavanje 500 godina njene nezavisnosti koju je otvorila Anika Ben David (Annika Ben David), ambasadorka Švedske u Beogradu uz učešće Plamene Holačeve (Plamena Holcheva), zamenice šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji.

 „Sada je važnije nego ikad negovati ono što nas spaja. Tokom našeg predsedavanja EU, Švedska je naporno radila na promovisanju vrednosti EU kao što su: demokratija, ljudska prava, vladavina prava i ekološka održivost" - izjavila je ambasadorka Švedske i dodala: „Mi smo Srbiji najveći bilateralni partner u oblasti reforme životne sredine. Srbija je poslednjih godina napravila veliki napredak. Kroz projekte upravljanja otpadom kao što je OD-VA-JA-MO, Srbija je pokazala da je posvećena radu na ekološkoj održivosti. Napori organizacija civilnog društva i opština bili su ključni u podizanju svesti i mobilizaciji zajednica ka održivim praksama. Saradnja između Srbije i međunarodne zajednice bila je od vitalnog značaja za razmenu znanja, stručnosti i resursa za zelenu tranziciju u Srbiji".

U okviru proslave jubileja, Miroslav Gačević, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije u Republici Srbiji, otvorio je izložbu fotografija „Primenjena nostalgija" u organizaciji Ministarstva za evropske integracije. Fotografije prestonica Švedske i Srbije, čiji su autori mladi fotografi iz ove dve zemlje, nakon izlaganja u Evropskoj kući u Stokholmu, postavljene su i u Beogradu.

Prvi, od tri dana obeležavanja jubileja, završen je koncertom „Abba Tribute" benda. Drugog dana, 7. juna, na platou ispred Silosa u Beogradu biće predstavljeno nekoliko projekata koje je prethodnih godina, zajedno sa EU u Srbiji, finansirala Švedska i Ministarstva Republike Srbije. Takođe će biti održana panel diskusija u organizaciji švedske alumni mreže studenata iz Srbije o temi „Korporativne društvene odgovornosti i ciljeva održivog razvoja?".

Trećeg dana, tj. 8. juna, ekskluzivno gostuje trupa svetski poznatog cirkusa iz Švedske „Cirkus Cirkör", koja će izvesti performans „Pletemo za mir". Nakon izvođenja predstave u Beču, Bratislavi i gostovanja u Beogradu nastavlja svoj put ka Bukureštu. U saradnji sa srpskim cirkusom Cirkusfera biće organizovane brojne radionice za decu koja će moći da se oprobaju u osnovama cirkuskih disciplina.

Ovaj program podržalo je 28 švedskih kompanija u Srbiji, Delegacija EU u Srbiji, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i Švedski institut uz učešće Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije.

Dan državnosti Švedske obeležava se svakog 6. juna, delom u znak sećanja na Gustava Vasu koji je izabran za kralja Švedske 6. juna 1523. godine, a delom u znak sećanja na činjenicu da je na taj dan 1809. godine uspostavljen oblik vladavine koji je učvrstio podelu vlasti između kraljevske porodice i države.


PROČITAJTE I:

ARHITEKTONSKI BISERI EVROPSKIH GRADOVA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.