Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.06.2020.

Rim: Izložba u čast genijalnog Rafaela

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Kaleidoskop media /Politika/ Foto: Pixabay


U rimskoj Skuderiji Kvirinale otvorena je izložba posvećena obeležavanju pet stotina godina od smrti Rafaela (1483–1520), jednog od najvećih italijanskih renesansnih majstora.

Ovo je drugo po redu otvaranje, jer je zbog uvođenja strogih mera karantina usled pandemije virusa korona izložba prekinuta samo nekoliko dana posle otvaranja početkom marta.

Za obeležavanje velikog jubileja sakupljeno je 120 Rafaelova dela iz 52 institucije, među kojima su pariski Luvr, londonska Nacionalna galerija, bečka Albertina i madridski Prado.

Još pre marta za posetu ove izložbe bilo je unapred kupljeno 70.000 karata i već tada je bilo jasno da će interesovanje biti veliko jer je reč o jednom od najvećih izlagačkih poduhvata u vezi sa Rafaelovim stvaralaštvom, podseća Politika.

Na jednom mestu, u gradu u kom je poznati slikar proveo veći deo svoje karijere, sabrani su ovoga puta biseri – njegova dela došla su iz firentinske Galerije Ufici, rimskog Vatikanskog muzeja, pariskog Luvra, londonske Nacionalne galerije, bečke Albertine, madridskog Prada i mnogih drugih ustanova…

Ukupno 120 radova iz 52 institucije – reč je o prilici koja se, kako to mediji naglašavaju, pruža jednom u životu. Kako kažu iz galerije domaćina za „Art njuzpejper”, svi koje su zamolili da pristanu na produženje roka pozajmice za vredna dela koja poseduju su na to rado i bez oklevanja pristali.

„Solidarnost je bila izuzetna. Oseća se neko novo zajedništvo u muzejskom svetu, čini se da svi shvataju da iz ove krize možemo da izađemo samo ako veslamo u istom pravcu i nadam se da će to zajedništvo potrajati u budućnosti”, izjavio je Mateo Lafrankoni, direktor Skuderije Kvirinale.

Kako bi se povelo računa o bezbednosti posetilaca, procene su da će unutar zdanja moći da uđe samo petina od očekivanih posetilaca, karte će morati da se bukiraju onlajn unapred, u izložbeni prostor moći će, u intervalu od po pet minuta, da ulaze grupe od po šest osoba i to u pratnji čuvara, pri čemu će svaka grupa imati mogućnost da izložbu posmatra osamdeset minuta.

Rafaelo Santi, poznatiji kao Rafael, bio je veliki italijanski slikar. Zajedno s Leonardom da Vinčijem i Mikelanđelom čini fantastično trojstvo renesansnog perioda. Najpoznatiji je po svojima Madonama, a zapažen je i zbog jasnoće oblika i sposobnosti da pomoću slika prikaže veličanstvenost, lepotu i savršenstvo.


PROČITAJTE I:

VIRTUELNA ŠETNJA KROZ ERMITAŽ → VIDEO


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.