Reportaža
reportaža/28.10.2022.

Skriveni biseri Evrope (FOTO)

reportaža
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Piše: Jovana Grubanović / Foto: Pixabay

 

,,Najživopisnija putnička iskustva obično se dešavaju slučajno i stvari koje će učiniti da se zaljubite retko su one koje su vas odvele tamo.”

Evropa je prepuna prirodnih lepota i kulturnih blaga, a sve najopularnije turističke destinacije su posećene sa razlogom, jer Stari kontinent krije puno impresivnih atrakcija.

Međutim, pored popularnih destinacija kao što su Rim, Pariz, Barselona, na našem lepom kontinentu postoji mnogo skrivenih bisera koji još uvek nisu postali atrakcije.

Svaki pravi putnik će vam reći da su mu se najlepša iskustva sa putovanja desila, ne na krcatim gradskim trgovima i u kafeterijama poznatih franšiza prepunim turista, već u sporednim uličicama u koje su slučajno zalutali, skromnim domovima lokalaca u kojima su spontano završili na večeri i skrivenim divljim plažama do kojih su morali doplivati.

Ukoliko planirate da idete na putovanje uskoro ali još uvek niste smislili gde, ovo je znak. Pogledajte listu skrivenih bisera Evrope koju smo vam pripremili i bukirajte smeštaj i avionsku kartu još danas.

Danas je zahvaljujući low cost kompanijama moguće online pronaći veoma povoljne letove, a dok ste na putu možete ostaviti auto na aerodromskom parkingu na više dana, te se ne morate brinuti o prevozu do kuće u povratku.

Kada ste to obavili, pasoš u ruke i pravac u avanturu.

Skriveni biseri Evrope - gradovi

Za ljubitelje evropskog kulturnog nasleđa, umetnosti, katedrala i arhitekture imamo predlog da njihova sledeća putna destinacija bude neka od sledećih.

Torunj, Poljska

Ovaj poljski grad nalazi se na reci Visla, oko 180km severozapadno od Varšave. Poznat je po svojim prelepim zgradama građenim u gotičkom stilu. Najpoznatiji žitelj Torunja bio je čuveni astronom iz 15. veka, Nikola Kopernik.

Kork, Irska

Irci Kork često nazivaju pravom irskom prestonicom. Čuven je po svojim pabovima, restoranima i muzici, a prednost je što se u njemu zaista lako može snaći jer su stanovnici veoma otvoreni i gostoprimljivi.

Frajburg, Nemačka

Frajburg je univerzitetski grad okružen prirodom sa svih strana. Čuven je po svojim srednjovekovnim građevinama kao i po činjenici da nosi titulu ekološki najosvešćenijeg grada Nemačke. Njegovi stanovnici koriste solarnu energiju i izbegavaju upotrebu automobila.

Gent, Belgija

Gent predstavlja savršen miks modernog i tradicionalnog, jer pored svojih savremenih zgrada poseduje i bogato istorijsko nasleđe. U njemu se nalazi čuveni zamak Gravensten, a predstavlja i lučki, univezitetski i železnički centar Istočne Flandrije.

Olesund, Norveška

Olesund je prelepi grad u Norveškoj koji je idealan za ljubitelje Skandinavije i hladnog vremena, jer se u njemu osim magične polarne svetlosti može videti još mnogo toga zanimljivog. Na primer, u njemu se nalazi i najveći akvarijum u severnoj Evropi - Atlantic Sea Park. 

Za ljubitelje mira - manja mesta koja treba posetiti 

Ovo su neki od najlepših skrivenih bisera Evrope za sve one koji uživaju u mirnijim i manjim mestima više nego u bučnim i prenaseljenim metropolama. 

Manarola, Italija

Manarola je drugo najmanje i najstarije naselje u sklopu Cinque Terre. U njemu kola nisu dozvoljena, a prema poslednjem popisu stanovništva, imalo je 398 stanovnika. Stoga, ako ste volite mir i tišinu više nego buku velikih gradova, morate posetiti ovo lepo i fotogenično mesto.

Halštat, Austrija

Halštat je selo poznato i pod nazivom Biser Austrije u kom živi oko 1000 stanovnika. Pored neverovatne prirode i kuća koje čine da Halštat izgleda kao mesto iz bajke, specifično je i po rudnicima soli i jezerima koja ga okružuju. Sam naziv je i dobilo od reči Hal što je stari Keltski naziv za so.

Lakost, Francuska

Šarmantno selo u Francuskoj koje izgleda isto kao što je izgledalo pre nekoliko vekova. Specifično je po zamku koji se nalazi na vrhu brda i predstavlja simbol Lakosta. Pored fenomenalnog pogleda koji zamak pruža, ono što će vam biti zanimljivo da čujete jeste da je to bio dom Markiza de Sada, nakon što je on proteran zbog devijantnog pisanja i ponašanja.

Ikaria, Grčka

Ukoliko ste tip osobe koja voli da spoji lepo i korisno, te izbegava popularna letovališta već više ceni manja mesta sa istorijskim značajem i lepom prirodom, Ikaria je mesto za vas. Ikaria je mesto sa bogatom prošlošću - Dedal je ovde pokopao svog sina Ikara nakon što je on u pokušaju da pobegne iz Minutaurovog lavirinta i utopio se, te je po njemu ovo ostvo dobilo svoje ime. Takođe, ono spada i u jednu od 5 svetskih ,,plavih zona”. Plave zone su mesta izuzetne dugovečnosti i zdravlja.

Foto: Unplash

Biseri prirode u Evropi - mesta za avanturiste

Za zavisnike od adrenalina i ljubitelje prirode, predstavljamo vam nestvarna mesta u Evropi koja će vam oduzeti dah, a nekima koji se plaše visine moguće i uterati strah u kosti.

Planina Kjerag, Norveška

Ova planina je omiljeno mesto svih zaljubljenika u planinarenje. Pored fantastičnih zahtevnih i manje zahtevnih staza za planinarenje, njena posebnost leži u jednom neverovatnom mestu – 5 metara kubnih velikom oblutku koji je uklješten između dve strme litice.
Na njega smeju kročiti samo najhrabriji ljubitelji prirode i fotografije, koji su spremni da bez ikakvog zaštitnog odela stanu na kamen koji stoji nad ambisom od 241 metar. Razlog tome je legenda koja kaže da taj kamen donosi sreću.

Plava laguna, Island

Plava laguna je geotermalni spa na otvorenom i predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija na Islandu. Spa je smešten na polju lave u Grindaviku, na Rejkjanes poluostrvu. Temperature vode je između 37 i 39 stepeni i bogata je mnogim mineralima, te je poznata kao veoma lekovita.

Prolaz divova, Severna Irska

Prema legendi, ovaj plato je ostao kao bedem irskog džina Fiona Mek Kumhola, koga je na bitku izazvao škotski džin Benandoner. Deo je UNESCO-vog nasleđa od 1986. godine. Sastoji se od misterioznih stepeničastih stena, starih 50 miliona godina, koje su uglavnom heksegonalnog oblika, te posetiocima deluje nemoguće da ih nije napravila ljudska ruka.

Nadamo se da vam je naša lista predloga skrivenih destinacija u Evropi zagolicala maštu i da ste otkrili neko novo mesto koje biste želeli da posetite u budućnosti.


PROČITAJTE I:

ARHITEKTONSKI BISERI EVROPSKIH GRADOVA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.