Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/8.10.2022.

Uroš Predić - Život posvećen lepoti (FOTO)

vizuelne-umetnosti
  • Predrag Uzelac
  • Galerija Matice srpske
  • Galerija Matice srpske
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Galerija Matice srpske

 

Velika izložba „Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti“ otvorena je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Ovom izložbom se obeležava i važan jubilej, 175 godina te kulturne ustanove i predstavlja deo završnice Evropske prestonice kulture.

U mesecu obeležavanja značajnog jubileja Galerije Matice srpske ova značajna kulturna institucija predstavlja veliku monografsku retrospektivnu izložbu Uroša Predića (1857 - 1953), jednog od najistaknutijih srpskih slikara. Uroš Predić bio je reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska. Trajnost tih vrednosti očigledna je i danas, a sačuvane su upravo zahvaljujući delatnosti umetnika poput Uroša Predića i Matičine galerije. Izložba će biti otvorena do 31. januara 2023. godine.

Devojka na studencu, 1936.

Bio je najmlađe dete u porodici. Prvi stipendista Matice srpske u oblasti lepih veština i umetnosti. Njegova Kosovka devojka je najprepoznatljivija slika u srpskoj vizuelnoj kulturi, Nadurena devojčica Mona Liza među dečjim portretima, a Siroče na majčinom grobu najdirljivije delo nacionalne istorije umetnosti. 

Sveti Nikola spasava brodolomnike, 1932.

Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem XIX i u prvoj polovini XX veka upamćen je u nacionalnoj memoriji kao jedan od najvećih srpskih slikara, dobrotvor i kulturni poslenik – reprezent najviših vrednosti koje je negovala Matica srpska. On je Uroš Predić. Jedan umetnik, jedan vek stvaranja, jedan život posvećen najvišim idealima – lepoti i umetnosti. 

Laza Kostić, 1910.

Izložbom Uroš Predić. Život posvećen lepoti i umetnosti, kroz priču o liku i delu ovog velikana srpske kulture i umetnosti, istovremeno se ukazuje na temeljne vrednosti Galerije Matice srpske: zadužbinarstvo, posvećenost opštem dobru i nacionalnim vrednostima, kao i na značaj ovog slikara za srpsku istoriju umetnosti.

Uroš Predić, foto: SANU

Stvarajući neprekidno više od osam decenija ostavio je izuzetno bogat umetnički opus sa preko 1.700 dela, u kojem je ostvario visoke domete. Izložba obuhvata preko 140 eksponata ‒ više od 100 Predićevih dela, dokumentarnu građu o umetnikovom životu, njegove portrete koje su načinili prijatelji umetnici, kao i dokumentarni film u režiji Blaža Popovića. Pod Galerijskim krovom smo nalaze se umetnička dela iz različitih kolekcija iz zemlje i inostranstva koja će publici pružiti uvid u životne, stvaralačke i tematske prostore Uroša Predića.

Stariji brat uci mlađeg, 1878.

Pored umetničkih dela iz Narodnog muzeja Srbije, Narodnog muzeja Zrenjanin, Matice srpske, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba, i mnogih drugih, na izložbi se nalaze i dela iz privatnih kolekcija od kojih većina do sada nije bila izlagana pa samim tim ni dostupna široj javnosti. Kroz nekoliko celina: anegdotski i socijalni žanr, religiozno slikarstvo, portreti, teme iz nacionalne istorije, veze sa Maticom srpskom, predstaviće se Predićeva osnovna tematska opredeljenja.

Sveti Georgije ubija aždaju, 1930.

Među izloženim slikama su i one ključne, najpoznatije: Devojka na studencu, Kosovka devojka, Nadurena devojčica, Vesela braća, Siroče na majčinom grobu, Hercegovački begunci i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji sa Katedrom za računarsku grafiku Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i primeni savremenih tehnologija, na izložbi su dostupni crteži Uroša Predića iz Galerijske kolekcije, kao i ikonostas crkve Svetog velikomučenika Georgija u Bečeju.

Nadurena devojcica, 1879.

U zajedništvu svojih naučnih znanja i muzejskih iskustava izložbu su realizovali dr Snežana Mišić, muzejska savetnica Galerije Matice srpske i dr Igor Borozan, profesor na Odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložbu prati istoimeni srpsko-engleski katalog autorke dr Snežane Mišić.

Ženski akt u enterijeru, 1917.

U skladu s institucionalnim opredeljenjem razvijanim tokom proteklih četvrt veka da je Matica srpska muzej otvoren za sve, stvaralaštvo i život Uroša Predića približava se i čini dostupnim širokoj publici (deci, mladima, porodicama, osobama trećeg doba, kao i osobama sa različitim kategorijama invaliditeta), u okviru programskog luka „Druga Evropa” Evropske prestonice kulture. Kroz projekat Uroš Predić za sve izložba je prilagođena osobama sa oštećenjem vida putem trodimenzionalnih modela slika sa audio opisima na izložbi, kataloga na Brajevom pismu i audio kataloga.

Anica Savić, 1898.

Tokom trajanja izložbe posetioce očekuje kvalitetan i sadržajan prateći program: svakodnevna kustoska tumačenja u 13.00 i 17.00 sati i predavanja stručnjaka petkom u 19.00 sati, od kojih će neka od njih biti prevođena na znakovni jezik. Najmlađima će se delo i lik Uroša Predića približiti kroz novi edukativni program Bio jednom jedan slikar. Uroš Predić i kreativne radionice subotom, dok će se za mlade organizovati radionice Predić kao strip junak, a za osobe trećeg doba program Predić u koferu. Projekat Uroš Predić za sve podrazumeva i inkluzivne radionice u saradnji sa organizacijom Per.Art.

Sveti Georgije ubija aždaju, 1930.

Zahvaljujući virtuelnoj prezentaciji, koja će biti dostupna na sajtu Galerije Matice srpske, šira javnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, biće u prilici da iz udobnosti svoga doma, u bilo koje vreme „prošeta” izložbom i uživa u stvaralaštvu Uroša Predića.

Na svečanom otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, prof. dr Igor Borozan, istoričar umetnosti, Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija, dok će izložbu svečano otvoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.


PROČITAJTE I:

NOVI SAD: VELIKA IZLOŽBA SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


Mila Hadija, 1905.

Devojcica iz porodice Burger, 1904.

Sveti Dimitrije, 1907.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.