Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/11.01.2020.

Narodni muzej: Predićeva "Deca pod dudom"

vizuelne-umetnosti
  • Narodni muzej
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Narodni MuzejZbog velikog interesovanja, delo Uroša Predića ,,Deca pod dudom” biće izloženo u Narodnom muzeju sve do 19. januara. Ova slika, koja je u privatnom vlasništvu, poslednji put je bila javno izložena 1949. godine.

Slika je u privatnom vlasništvu, ali je Narodni muzej, zahvaljujući ljubaznosti vlasnika posle 70 godina kulturnoj javnosti predstavio, znano, ali retko viđeno Predićevo ostvarenje.

Uroš Predić (1857 – 1953) spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, puno ljubavi i poštovanja slikali decu. Baveći se njima ovekovečio je različite scene iz svakodnevnog života najmlađih. Predić je oplemenio i uzdigao na viši nivo upravo dečje portretno slikarstvo.

Kod Predića se sklonost ka realističkom žanru ispoljila još u gimnazijskim danima, da bi svoj zreo oblik poprimio po završetku slikarskih studija na Akademiji likovnih umetnosti u Beču. Uroš Predić je upravo slikom deteta, poznatom Nadurenom devojčicom iz 1879. godine (u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu), dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Uroš Predić / Foto: SANU

Slika Deca pod dudom je do sada bila izlagana samo tri puta. Prvi put na prvoj samostalnoj izložbi Uroša Predića održanoj u Građanskoj kasini 1888. godine u Beogradu.  Drugi put na velikoj Svetkoj izložbi u Parizu 1889. godine u sklopu paviljona Kraljevine Srbije (pod nazivom Sous le műrier), i treći put na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju (tada Umetničkom muzeju) 1949. godine.

Nakon pauze od ravno sedamdeset godina, remek-delo srpskog realističkog slikarstva 19. veka Deca pod dudom Uroša Predića danas je pred publikom ponovo u Narodnom muzeju u Beogradu – za gledanje i  uživanje.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

"VREDNE RUČICE" UROŠA PREDIĆA


MOŽDA VAS ZANIMA...

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.