Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.11.2019.

Tuluz-Lotrek: Duša Monmartra i Pariza

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: WikipediaNa današnji dan 1864. godine rođen je umetnik koji je ostavio jedno od najautentičnijih likovnih svedočanstava pariskog noćnog života s kraja 19. veka - Anri de Tuluz-Lotrek. 

Jedan od najznačajnijih francuskih slikara i veliki ilustrator života Pariza, uskomešanih podsuknji igračica kan-kana, života jeftinih bordela, bogatog duha boema i kradljivaca. 

Iako njegova dela često nalikuju karikaturama i crtežima jarkih boja, bez idealizovanja, ona nose lepotu baš u svojoj nesavršenosti. Zahvaljujući njemu popularizovana je umetnost dizajna i plakata kao umetničke forme, a najpoznatiji su njegovi plakati za čuvenu parisku vetrenjaču- kabare Mulen Ruž (Moulin Rouge).

Anri Mari Rejmon de Tuluz-Lotrek Monfa rođen je 24. novembra 1864. godine u Albiju. Poticao je iz stare aristokratske porodice.

Sa 14 godina Lotrek je slomio levu nogu, a godinu dana potom i desnu, zbog groznice od koje je bolovao godinama kosti mu nisu pravilno zacelile i njegove noge prestale su da rastu, tako da ostaje niskog rasta.

Zbog svog izgleda Lotrek ne učestvuje u društvenim aktivnostima i potpuno se okreće umetnosti. On postaje postimpresionistički slikar i litograf koji u svojim radovima oslikava boemski život u Parizu tokom 19. veka.

Lotrek je takođe radio i ilustracije za humoristički časopis ''Smeh'' (Le Rire).

On u svojim radovima pridaje važnost crtežu, liniji i naglašenim bojama, a na njega je uticao i japanizam čiji se tragovi mogu videti u njegovim plakatima koji najavljuju predstave, kabaree, prikazuju reklame i razne događaje.

Njegove slike često prikazuju ''Mulen ruž'' i ostale kabaree, kao i pozorišta na Monmartru gde je živeo. On je oslikavao i pariske javne kuće, koje je često posećivao.

Lotrek je za života upoznao mnogo poznatih ličnosti, kao što su Viktor Igo, kome je radio portret, Oskar Vajld, a upoznao je i srpskog kralja Milana Obrenovića, koji je kupio njegov portret ''Šao-U-Kan''.

Tuluz-Lotrek je bio veoma dobar prijatelj i sa Van Gogom, a posle njegove smrti Lotrek je sa drugim slikarima organizovao posebnu izložbu posvećenu Van Gogu.

Pred sam kraj života, kao alkoholičar odlazi u psihijatrisku bolnicu gde radi dosta skica na temu cirkusa.

Nakon puštanja iz bolnice vratio se starom nacinu života i umro 9. septembra 1901. na porodičnom imanju ''Malrome'', sa nepunih 37. godina. Sahranjen je u Žirondi.

Tokom svoje slikarske karijere, koja je trajala oko 20 godina, Lotrek je naslikao oko 737 platna, 723 akvarela, 363 postera, oko 5.086 crteža, a radio je i u staklu i na keramici. Mnogi njegovi radovi su izgubljeni.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su ''Žena koja navlači svoju čarapu'', ''Dve drugarice'', ''U Mulen ružu : Dve žene igraju valcer'', ''Ivet Gilber pozdravlja publiku'', ''La Guli stiže u Mulen ruž''', ''U krevetu", "Poljubac'' .

Posle Anrijeve smrti, njegova majka, Grofica Adela Tuluz-Lotrek, i Moris Žoajan, njegov trgovac umetničkim delima, promoter njegove umetnosti, najbolji prijatelj od detinjstva, i pobratim, organizuju promociju njegove umetnosti. Njegova majka odvaja fond i pravi muzej posvećen njegovim delima u mestu njegovog rođenja u Albiju.

Godine 2005. njegove slike na aukciji dostižu cifru i do 14.5 miliona dolara.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

VAN GOG: DIGITALNA ŠETNJA | VIDEO

ATELJE KAO INSPIRACIJA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.