Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/24.11.2019.

Tuluz-Lotrek: Duša Monmartra i Pariza

vizuelne-umetnosti
  • Wikipedia
  • Wikipedia
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Wikipedia



Na današnji dan 1864. godine rođen je umetnik koji je ostavio jedno od najautentičnijih likovnih svedočanstava pariskog noćnog života s kraja 19. veka - Anri de Tuluz-Lotrek. 

Jedan od najznačajnijih francuskih slikara i veliki ilustrator života Pariza, uskomešanih podsuknji igračica kan-kana, života jeftinih bordela, bogatog duha boema i kradljivaca. 

Iako njegova dela često nalikuju karikaturama i crtežima jarkih boja, bez idealizovanja, ona nose lepotu baš u svojoj nesavršenosti. Zahvaljujući njemu popularizovana je umetnost dizajna i plakata kao umetničke forme, a najpoznatiji su njegovi plakati za čuvenu parisku vetrenjaču- kabare Mulen Ruž (Moulin Rouge).

Anri Mari Rejmon de Tuluz-Lotrek Monfa rođen je 24. novembra 1864. godine u Albiju. Poticao je iz stare aristokratske porodice.

Sa 14 godina Lotrek je slomio levu nogu, a godinu dana potom i desnu, zbog groznice od koje je bolovao godinama kosti mu nisu pravilno zacelile i njegove noge prestale su da rastu, tako da ostaje niskog rasta.

Zbog svog izgleda Lotrek ne učestvuje u društvenim aktivnostima i potpuno se okreće umetnosti. On postaje postimpresionistički slikar i litograf koji u svojim radovima oslikava boemski život u Parizu tokom 19. veka.

Lotrek je takođe radio i ilustracije za humoristički časopis ''Smeh'' (Le Rire).

On u svojim radovima pridaje važnost crtežu, liniji i naglašenim bojama, a na njega je uticao i japanizam čiji se tragovi mogu videti u njegovim plakatima koji najavljuju predstave, kabaree, prikazuju reklame i razne događaje.

Njegove slike često prikazuju ''Mulen ruž'' i ostale kabaree, kao i pozorišta na Monmartru gde je živeo. On je oslikavao i pariske javne kuće, koje je često posećivao.

Lotrek je za života upoznao mnogo poznatih ličnosti, kao što su Viktor Igo, kome je radio portret, Oskar Vajld, a upoznao je i srpskog kralja Milana Obrenovića, koji je kupio njegov portret ''Šao-U-Kan''.

Tuluz-Lotrek je bio veoma dobar prijatelj i sa Van Gogom, a posle njegove smrti Lotrek je sa drugim slikarima organizovao posebnu izložbu posvećenu Van Gogu.

Pred sam kraj života, kao alkoholičar odlazi u psihijatrisku bolnicu gde radi dosta skica na temu cirkusa.

Nakon puštanja iz bolnice vratio se starom nacinu života i umro 9. septembra 1901. na porodičnom imanju ''Malrome'', sa nepunih 37. godina. Sahranjen je u Žirondi.

Tokom svoje slikarske karijere, koja je trajala oko 20 godina, Lotrek je naslikao oko 737 platna, 723 akvarela, 363 postera, oko 5.086 crteža, a radio je i u staklu i na keramici. Mnogi njegovi radovi su izgubljeni.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su ''Žena koja navlači svoju čarapu'', ''Dve drugarice'', ''U Mulen ružu : Dve žene igraju valcer'', ''Ivet Gilber pozdravlja publiku'', ''La Guli stiže u Mulen ruž''', ''U krevetu", "Poljubac'' .

Posle Anrijeve smrti, njegova majka, Grofica Adela Tuluz-Lotrek, i Moris Žoajan, njegov trgovac umetničkim delima, promoter njegove umetnosti, najbolji prijatelj od detinjstva, i pobratim, organizuju promociju njegove umetnosti. Njegova majka odvaja fond i pravi muzej posvećen njegovim delima u mestu njegovog rođenja u Albiju.

Godine 2005. njegove slike na aukciji dostižu cifru i do 14.5 miliona dolara.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

VAN GOG: DIGITALNA ŠETNJA | VIDEO

ATELJE KAO INSPIRACIJA
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box