Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/22.03.2019.

Van Gog: Digitalna šetnja | VIDEO

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:

Priredila: Lela Milivojević

Nova digitalna izložba pariske galerije L'Atelier des Lumières nudi uranjanje u slike Vinsenta van Goga (1853-1890), genija koji je slavu stekao tek nakon smrti.

Oživljavajući ceo prostor galerije, ova nova vizuelna i zvučna instalacija, koja se prostire na 7.000 kvadratnih metara, prati intenzivan život umetnika koji je tokom poslednjih 10 godina života naslikao više od 2000 slika, danas prisutnih u kolekcijama širom sveta.

Izložba istražuje ogromnu Van Gogovu produkciju, koja je doživela zaokret tokom godina, od “Ljudi koji jedu krompir” (1885) preko “Suncokreta” (1888) do “Zvezdane noći” (1889) i “Spavaće sobe” (1889).

Digitalizovane i višeslojne verzije najčuvenijih umetnikovih slika projektuju se po zidovima i podovima galerije. Oblaci, sunce i portreti, predstavljeni u jedinstvenom Van Gogovom stilu, oživljeni su na zidovima visine preko 15 metara.

Ova neskvakidašnja izložba otkriva snažne i izražajne poteze četkice holandskog slikara, evocira Van Gogov neobuzdani, haotični i poetični unutrašnji svet i naglašava stalni dijalog senke i svetla.

Izložba tematski prati različite faze života umetnika, njegove boravke u Arlu, Parizu i u Sen-Remi-de-Provans. Posetilac tako putuje u središte Van Gogovih dela, u njegove početke i zrelo doba, u sunčane pejzaže i mračne faze, u portrete i mrtvu prirodu.

Ova vizuelna i zvučna izložba, koju su realizovali Đanfranko Januci, Renato Gato i Masimilijano Sikardi, otvorena je do kraja godine.

Simulation Van Gogh, la nuit étoilée © Culturespaces / Gianfranco Iannuzzi


PROČITAJTE I:

REMEK DELA IZ PALATE KIĐI U BEOGRADU

ATELJE KAO INSPIRACIJA


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.