Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.08.2019.

Odlazak velikog slikara Vlade Veličkovića

vizuelne-umetnosti
  • Žarko Vijatović / Wikipedia / Hjoris75
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Foto: Žarko Vijatović /Hjoris75/WikipediaJedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo, saop[tila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Vlada Veličković je bio član čuvene Mediale, koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe… oko jedne ideje – ljubav prema umetnosti i njenim moćima.

Vladimir Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici.

Foto: Međunarodno trijenale grafike

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.

Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima.

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.

"Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan... Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem...", ispričao je Veličković u jednom intervjuu.

Osim umetnošću, u ranoj mladosti strastveno se bavio sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Bio je oženjen Maristelom, Dalmatinkom iz Splita, sa kojom ima dvojicu sinova.

Pored brojnih slika koje krase mnoge svetske galerije Veličković je za sobom ostavio i fondaciju koja nosi njegovo ime i svake godine nagrađuje najbolje radove mladih slikara.

Fondacija Vladimir Veličković postoji oko 10 godina, a za to vreme ovaj slikar se susreo sa velikim brojem radova mladih umetnika iz Srbije te je umeo u šali da komentariše sa svojom suprugom kako "cela Srbija crta".

Vladimir Veličković, Gavran, Galerija Rima, 2017.

Muzej savremene umetnosti (MSUB) u Beogradu saopštio je da je sa žaljenjem primio vest o smrti istaknutog umetnika, akademika i člana Upravnog odbora te institucije Vladimira Veličkovića.

Kako iz MSUB navode Veličkovićev stvaralački doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i međunardnoj umetničkoj sceni, bio je predmet brojnih studija, kritičkih i monografskih tekstova brojnih autora (Katarina Ambrozić, Stojan Ćelić, Irina Subotić, Mark le Bot, Alen Žufroa, Andre Velter, Mišel Onfre, Bernar Noel, Alin Avil i mnogih drugih).

Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića povezuje se s fenomenom nove figuracije, aktuelne u beogradskom slikarstvu sedme decenije prošlog veka, kad umenik profiliše afinitet za slikarstvo takve provenijencije. Značajna je i činjenica da je ova vrsta figuracije u pomenutom istorijskom momentu bila srodna tada aktuelnoj evropskoj figuraciji, i u takvom estetskom ključu će Veličković dalje razvijati svoju poetiku.

Za razumevanje njegovog stvaralačkog postupka značajna je i izjava samog umetnika da je slikar istovremeno i “slikar sopstvenog istorijskog vremena i slikar sopstvenog pogleda na to istorijsko vreme”, što će proizvesti i angažovan stav umetnika, u kritici često ocenjen i kao čin velike moralne hrabrosti.

U Zbirkama MSU nalaze se slike, grafike i crteži nastali u periodu od 1958. do 2013, pružajući uvid u složenost Veličkovićevog stvaralačkog opusa.

Vladimir Veličković bio je u kontinuitetu član Upravnog odbora MSU od 2014. godine.   

Tačan datum komemoracije biće naknadno objavljen.


PROČITAJTE I:

PONIŽENJE SRBIJE U KULTURNOM CENTRU SRBIJE U PARIZUPOVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.