Film
film/17.06.2019.

Firenca se oprašta od Franka Zefirelija

film
  • Alexey Yushenkov / Wikipedia
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Danas / N1Proslavljeni italijanski filmski i operski reditelj Franko Zefireli, poznat po filmskoj verziji "Romea i Julije" Vilijama Šekspira preminuo je 15. juna u Firenci u 96. godini.

"Preminuo je jedan od najvećih ljudi svetske kulture. Firenca Vas nikada neće zaboraviti", izjavio je Dario Nardela, gradonačelnik Firence, rodnog grada reditelja.

Reditelj se zalagao za estetiku u filmu koju je učio od drugog italijanskog velikana Lukina Viskontija. Zefireli je bio inspirisan klasicima engleske književnosti i velikim operama.

Stekao je slavu kao operski i filmski reditelj, scenograf i desničarski političar. Najpoznatiji je po filmu "Romeo i Julija" (1968) za koji je nominovan za Oskara, kao i po popularnoj mini-seriji "Isus iz Nazareta" (1977).

Snimio je "Hamleta" 1992. godine sa Melom Gibsonom i Glen Klouz u glavnim ulogama, kao i "Ukroćenu goropad" 1967. sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom.

Zeferili je 2004. dobio britansku titulu sera (Sir), a pored filma, režirao je oko 30 pozorišnih komada i opera.

Kao simpatizer Silvija Berluskonija, Zefireli je od 1994. do 2001. predstavljao njegovu stranku, Forca Italia (Napred Italija), u Senatu.

Često više cenjen kod publike nego kod kritike, Zefireli je bio poslednji iz generacije italijanskih filmskih giganata koji su stasali posle Drugog svetskog rata, među kojima su Federiko Felini, Lukino Viskonti i Vitorio De Sika. Zefireli je režirao više od 20 filmova.

Sarađivao je sa mnogim zvezdama, kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton, Lorens Olivije, Alek Ginis, Fej Danavej i Džon Vojt.Nekoliko hiljada građana Firence i stranih turista okupilo se danas ispred gradske većnice (Palazzo Vecchio) da bi odali poslednju poštu reditelju Franku Zefireliju, preminulom u Rimu u 97. godini.

Veliki red se formirao od jutros ispred palate u centru Firence gde su izloženi posmrtni ostaci reditelja rođenog u tom gradu.

Zefireli koji je ostao vezan za rodni grad, snimio je 1966. godine dokumentarni film „Za Firencu“ (Per Firenze), u kojem sa mnogo emocija opisuje poplavu koja je te godine pogodila grad i oštetila brojna umetnička bogatstva.

Taj film, kome je glas pozajmnio čuveni Ričard Barton, zaradio je 20 miliona dolara koje je Zefireli dao za obnovu grada.


PROČITAJTE I:

FIRENCA OD NEMAČKE TRAŽI UKRADENU SLIKU
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.