Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/4.04.2018.

Mona Liza ne odlazi iz Luvra

vizuelne-umetnosti
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
  • Pixabay
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Pozajmljivanje čuvene Mona Lize Leonarda da Vinčija nekom drugom muzeju tokom tri meseca koštalo bi između 30 i 35 miliona evra, saopštio je pariski muzej Luvr, prenose francuski mediji.

"Premeštanje slike u drugi muzej na izložbu što bi podrazumevalo obezbeđenje, skidanje i premeštanje zaštitnog stakla, troškove specijalnog prevoza, ambalažu i novčani gubitak za Luvr u periodu kad slika nije u tom muzeju, koštalo bi između 30 i 35 miliona evra", navodi uprava muzeja a prenosi list Parizjen. List je naveo da bi oprema za premeštanje remek dela koštala izuzetno skupo, navodeći kao primer troškove od tri miliona evra samo za ambalažu i dva miliona evra za specijalni prevoz. 

Procenjuje se da bi Luvr imao gubitak od oko 13 miliona evra bez čuvene slike na izložbi. Stručnjaci su ranije ocenili da bi premeštanje slike, kako je to predložila francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen, suviše opasno za to remek delo slikarstva staro 400 godina jer je previše krhko i osetljivo. 

PROČITAJTE JOŠ: SPAŠAVANJE LEONARDOVE "TAJNE VEČERE"

Ministarka kulture je početkom marta izjavila da "ozbiljno razmatra" mogućnost da ikona Luvra naslikana početkom 16. veka bude pozajmljena drugim institucijama za izložbe navodeći da se zalaže protiv "kulturne segregacije". Mona Liza ili Đokonda od 2005. godine izložena je u Luvru iza debelog neprobojnog stakla kao zaštita od bliceva fotoaparata. Prostorija u kojoj se nalazi slika ima kontrolisanu temperaturu i vlažnost. 

Uprava pariskog muzeja je u nekoliko navrata navela da bi eventualno premeštanje Mona Lize moglo nepovratno da ošteti to delo, izrađeno uljanom tehnikom na ploči od drveta topole. Vremenom se ploča iskrivila i ima pukotinu koja skoro stiže do lica Đokonde. Luvr je ranije naveo da je Đokonda jedna od slika koja više ne može da bude premeštena čak ni unutar muzeja. Slika neće čak moći da bude izložena, odnosno premeštena u drugu prostoriju za veliku retrospektivu koju će muzej da organizuje 2019. za obeležavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Da Vinčija (1452-1519).

Godine 2013. Luvr je odbio zahtev Firence, grada u kojem je Da Vinči verovatno započeo svoj rad, da se slavna slika tamo izloži.

Podsetimo na događaj iz 1911. kada je Mona Lizu iz Luvra ukrao Italijan koji je 1913. godine uhapšen u trenutku kada je neprocenjivo vrednu sliku želeo da proda jednom kolekcionaru.

PROČITAJTE I: PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA

 

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.