Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/29.12.2019.

Novo rukovodstvo na čelu ULUS-a

vizuelne-umetnosti
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
  • Nikola Radić Lucati
Autor fotografije:
Kaleidoskop media / Foto: Nikola Radić Lucati



Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) izglasalo je novo rukovodstvo koje čine uglavnom umetnici mlađe i srednje generacije. Do promena u ovom reprezentativnom udruženju su doveli upravo ovi umetnici angažmanom tokom čitave 2019. godine kada je ULUS i obeležio vek postojanja.

Na Izbornoj skupštini u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u subotu su izabrani novi članovi Upravnog odbora, Umetničkog saveta, Nadzornog odbora, Statutarne komisije i Suda časti ULUS-a.

Ovogodišnja Skupština ULUS-a predstavlja poseban gest solidarnosti i ujedinjenja umetnika i umetnica koje je okupila zajednička volja i interes da kroz svoju krovnu radnu organizaciju pospeše svoja radna prava - konačno rešavanje dugova samostalnih umetnika i umetnica po osnovi plaćanja doprinosa samostalcima i snažnija borba za poboljšanje ekonomske pozicije umetnika u društvu. 

- Radikalni raskid sa ranijim rukovodstvom ogleda se ne samo u činjenici da nikome iz ranijeg mandata nije dato poverenje, nego i u tome da se članstvo velikom većinom glasova opredelilo da ne verifikuje odluku prethodnog Umetničkog saveta kojom je u članstvo primljena Olivera Nedeljković Karić, sestra domaćeg biznismena i političara Bogoljuba Karića, saopštili su umetnici.

Glasačka komisija, koju su činile Mirjana Odić, Šejma Fere, Ranka Radovanović i Andrijana Bugarić, konstatovala je da je Skupštini pristupilo 178 članova ULUS-a, od kojih su glasala 172, a nevažećih listića bilo je tri.

Za novih devet članova UO izabrani su: Vahida Ramujkić, Martin Erdeš, Marija Kauzlarić, Dragana B. Stevanović (Slikarska sekcija), Gradimir Rajković, Radivoje Marković (Vajarska), Milica Rakić, Miloš Đorđević (Grafička) i Vojislav Klačar (Sekcija proširenih medija).

U Umetnički savet izabrani su: Nataša Kokić, Kristina Ristić (Slikarska sekcija), Gordana Belić, Sanja Tomašević (Vajarska), Jovanka Mladenović, Simonida Radonjić (Grafička) i Danilo Prnjat (Sekcija proširenih medija).

Članovi Nadzornog odbora biće: Dragana Jokić, Ranko Travanj (Slikarska), Nevena Popović (Vajarska), Ana Milosavljević (Grafička) i Isidora Ilić (Prošireni mediji), a petoro novih članova Statutarne komisije su: Ana Piljić Mitrović, Milena Putnik (Slikarska), Srđan Vukajlović (Vajarska), Vesna Crnobrnja Vesić (Prošireni mediji) i Jovana Đorđević (Grafička).

U Sud časti izabrani su: Gabriela Vasić (Slikarska), Jovan Jović (Grafička), Miodrag Vargić (Vajarska) i Aleksandrija Ajduković (Sekcija proširenih medija).

Takođe, kako su istakli, članstvo se gotovo jednoglasno izjasnilo da neće podleći bilo kakvim pritiscima da napusti prostor Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, pa čak ni tokom planirane restauracije.

Skupština ULUS-a prema trenutnom Statutu i nizu Pravilnika morala je da ima prisutnih 120 aktivnih članova kako bi se donele odluke o bilo kakvoj promeni.

Ovo se u praksi veoma retko dešavalo što je i bio razlog zbog kojeg se ova organizacija sporo menjala.

Podsetimo, ULUS je u martu 2018. bio u žiži javnosti povodom predloga o dodeli statusa počasnog člana supruzi bivšeg predsednika Srbije Dragici Nikolić.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

ULUS NIJE ISTRAŽNI BIRO

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.