Film
film/13.12.2019.

Film Ibarska Highway:Put, ljudi, događaji

film
  • Aleksandrija Ajduković
Autor fotografije:
Piše: Gordana Tadić / Foto: Aleksandrija AjdukovićFestival novog filma i videa Alternative Film/Video, najstariji i najvažniji festival eksperimentalnog i alternativnog filma u Srbiji počeo je 11. decembra u Domu kulture “Studentski grad” (DKSG) na Novom Beogradu i trajaće do 15. Decembra.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Veliko ubrzanje", a biće prikazano više od 70 radova filmskih eksperimenata i video-radova koji istražuju filmsku produkciju u domenu alternative komercijalnom filmu – različite vidove alternativnog, eksperimentalnog, nenamenskog, umetničkog, kratkometražnog, radikalnog filmskog mišljenja.

Predstavljamo vam jedan od filmova koji će biti prikazani na Festivalu - eksperimetalni film „Ibarska Highway“ autorke Aleksandrije Ajduković, koji je u oktobru 2019. dobio specijalno priznanje za debitantsko ostvarenje na festivalu Balkan beyond Borders u Grčkoj.

Ibarska Highway je eksperimentalni road movie o veštini poziranja i žili kucavici drumskog saobraćaja Srbije, od Orlovače do Mehovog krša. 

Autorka filma Aleksandrija Ajduković za naš magazin objašnjava kako je došlo do ideje o snimanju filma o Ibarskoj magistrali. 

Ibarska magistala je prevashodno bila serija fotografija koju sam realizovala 2007. godine. Prvobitni fokus bio je istraživanje odevnih preferencija ljudi koji su nastanjeni ili poslom povezani sa Magistralom, a zaticala sam ih kao slučajne prolaznike. Uvek bi nakon fotografisanja usledilo isto pitanje: gde kupujete odeću i šta rado nosite? Neki od odgovora bili su: Imam pune kante garderobe, spaliću to sve! 

Ajduković je sa sajta Auto moto saveza preuzela razloge zašto je ovaj put opasan, a u procesu snimanja filma i sama determinisala realne situacije.

Zašto je opasna Ibarska magistrala?

Uslovi puta

Kolovoz je na mnogo mesta oštećen i na njemu se mogu naći izuzetno opasne udarne rupe. Put se proteže preko planine Rudnik sa oštrim usponom i silaskom. Zimi se ova deonica uz velike napore održava prohodnom. Uspon i spust su u prisustvu poledice izuzetno opasni i komplikovani za vožnju.Opterećenost

Ovim magistralnim putem se odvija više saobraćaja od onoga za šta je on projektovan. Teretni saobraćaj koji ide ka Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji uz cirkulaciju lokalnog saobraćaja doprinosi tome da je kretanje ovom magistralom često usporeno i otežano, što dovodi do pojave nepropisnog i nebezbednog preticanja.Pešaci

Zbog blizine naseljenih mesta proširivanje puta nije moguće, a dvorišta kuća se na pojedinim mestima nalaze uz sam put zbog čega je on i izrazito opasan po pešake.Nedržanje odstojanja

Teretna vozila često na ovom putu ne drže odgovarajuće odstojanje pa je preticanje kamiona izuzetno otežano jer je potrebno preći mnogo duži put kolovoznom trakom namenjenom za saobraćaj u suprotnom smeru kako bi se obišli dugi teretnjaci koji voze blizu jedan drugome.Brzina

Većina vozača se na ovom putu ne pridržava ograničenja brzine. Zbog prolaska puta kroz naseljena mesta, dobar deo puta je izuzet od opšteg ograničenja predviđenog za ovaj tip puta i iznosi 50 km/h. Ovo izuzetno usporava saobraćaj što dovodi do stvaranja nervoze i povećavanja brzine uprkos ograničenjima.Alkohol

Kako smo već pomenuli uz sam put se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata sa raznolikom ponudom jela i pića koja doprinosi da mnogi vozači uprkos tome što voze ipak odluče da probaju nešto od alkoholnih pića. Takođe lokalni saobraćaj koji se odvija na ovom putu je često onaj od kuće do neke od kafana što u povratku ka kući može prouzrokovati ozbiljne posledice.Traktori i radne mašine

Na ovom putu ćete često imati priliku da iza krivine sa 80 km/h naletite na radnu mašinu ili traktor koji se kreće ne brže od 20 km/h što može izazvati saobraćajnu nezgodu kako zbog naletanja na ovakva spora vozila, tako i zbog naletanja drugih vozača na vas usled neočekivanog usporenja. Ovakva vozila na putu često ne ostavljaju izbor vozačima koji moraju da iz obiđu i tom prilikom pređu u suprotan smer.

Vozila kojima se obrađuje zemljište izlaze na magistralu neočišćenih točkova što dovodi do pojave velikih grumenova zemlje na kolovozu. Kada padne kiša, ovakvo neodgovorno ponašanje uzrokuje pojavu blata na kolovozu što može biti izuzetno opasno.

Svi ovi razlozi su vidljivi u eksperimentalnom filmu.


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE.


PROČITAJTE I:

DOBRIČIN PRSTEN MIRJANI KARANOVIĆ


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.