Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/10.09.2023.

Mića Popović:Slikarstvo permanentne pobune

vizuelne-umetnosti
  • M. Popović /J. Popović /Arsenije Jovanović
  • _Uprava za zajednicke poslove RS
Autor fotografije:

Kaleidoskop media / Naslovna foto: M. Popović /J. Popović /Arsenije Jovanović

 

Izložbom „Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ u Galeriji SANU, čija je autorka  dr Vesna Kruljac, Srpska akademija nauka i umetnosti obeležava stogodišnjicu rođenja ovog umetnika i akademika, čije je stvaralaštvo obeležilo epohu srpskog posleratnog modernizma. Svečano otvaranje priređeno je u utorak, 5. septembra, u 19 sati.

Posetioci će na izložbi imati priliku da vide paradigmatična dela iz svih razvojnih faza Popovićevog slikarskog opusa, koja su nastajala u periodu od 1946. do 1990. godine. U okviru tematski koncipirane izložbe biće prikazani: autoportreti, portreti, figuralne kompozicije, mrtve prirode i pejzaži, koji ukazuju da je Popovićevo slikarstvo bilo istraživački otvoreno za nove formalne podsticaje i istovremeno vezano za umetničku tradiciju, a permanentno kritički nastrojeno prema dominantnim estetičkim normama i političkoj ideologiji Titove Jugoslavije.

Vera 1971 / Foto: J. Popović_V. Popović

Odabrana dela demonstriraju promene na planu formalnog jezika: počev od reafirmacije međuratnog „poetskog realizma“ ili intimizma, preko simboličkog govora, asocijativne i enformelne apstrakcije, do figuracije u duhu pop znaka i postmodernističkog simulakruma, dok u domenu sadržaja potvrđuju da je Popovićev opus imao jedan postojani centar, a to je – istina, pre svega o običnom čoveku  i njegovoj sudbini u konkretnom istorijskom vremenu i sredini.

Luka u Zadru 1947_Uprava za zajednicke poslove RS

Reč je o slikama koja se čuvaju u muzejskim i galerijskim ustanovama, državnim institucijama i zbirkama pravnih subjekata, kao što su: SANU, Narodni muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti, Muzej ZEPTER, Predsedništvo Republike Srbije, Politika A.D. u Beogradu, Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Loznici, Savremena galerija Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin, Narodni muzej – Kragujevac, Galerija savremene likovne umetnosti Niš, Srpska čitaonica u Irigu, kao i u brojnim privatnim kolekcijama u Beogradu i Srbiji. Postavka izložbe biće upotpunjena filmovima iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, kao i vizuelnim materijalom iz produkcije RTS-a i TV Novosti.

Autorka izložbe i naučne monografije, odnosno pratećeg kataloga je dr Vesna Kruljac, istoričarka umetnosti i docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja dr Vesne Kruljac i drugih stručnjaka posvećenih istraživanju i interpretaciji stvaralaštva Miodraga Miće Popovića.

M. Popović krajem 1950-ih_J. Popović_Miodrag Đorđević

Autorka izložbe i naučne monografije, odnosno pratećeg kataloga je dr Vesna Kruljac, istoričarka umetnosti i docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja dr Vesne Kruljac i drugih stručnjaka posvećenih istraživanju i interpretaciji stvaralaštva Miodraga Miće Popovića.

U godini obeležavanja stogodišnjice rođenja Miodraga Miće Popovića (1923–1996) i Milorada Bate Mihailovića (1923–2011), SANU kao prateći program izložbi organizuje sredinom oktobra 2023. naučni skup „Polemički aspekti srpskog modernizma posle 1945”, a rezultati recentnih istraživanja eminentnih učesnika biće publikovani u zborniku radova.

Izložba „Mića Popović – slikarstvo permanentne pobune“ može se pogledati do 5. novembra.


PROČITAJTE I:

PARIZ: SAVA ŠUMANOVIĆ I TAJNA POD KUPOLOM

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.