Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/7.05.2019.

Pariz: Sava Šumanović i tajna pod kupolom

vizuelne-umetnosti
  • Ministarstvo kulture i informisanja
Autor fotografije:

Kaleidoskop media U okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatkih odnosa Francuske i Srbije, Galerija Matice srpske priređuje izložbu "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Izložba će svečano biti otvorena 17. maja u 19 sati, a postavka će za posetioce biti otvorena do kraja avgusta.

Najvažniji eksponati su četiri pripremne skice Save Šumanovića za oslikavanje stubova u restoranu "La Coupole" u Parizu, koji je krajem dvadesetih godina prošlog veka bio stečište umetnika, a koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu. Takođe, biće predstavljeno 12 Šumanovićevih dela iz kolekcije Matice srpske koja pokazuju uticaj francuske umetnosti na njegova dela, do povratka u Šid 1929.

"Ta skica iz privatnog vlasništva zapravo jeste glavni eksponat ove izložbe, ona potvrđuje da je to radio Sava Šumanović, zatim se deo izložbe fotografije "La Coupole" upravo iz tih godina, 20-ih i 30-ih, kada je zapravo Sava Šumanović tamo i boravio i konačno, jedan njegov crtež koji se zove "U baru", a koji je iz naše kolekcije", kaže autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Sastavni deo izložbe je i dokumentarno – umetnički film "Četiri karijatide", autora Igora Antića, o Šumanovićevom stvaralaštvu. Izložba se priređuje sa idejom da se francuska javnost upozna sa snažnim vezama i međusobnim uticajima dveju kultura.


PROČITAJTE I:

KUPAČICE (NA PLAŽI) SAVE ŠUMANOVIĆA


"Te veze su zaista bile jake tih 20-ih i 30-ih godina i one su i danas vrlo tesne i naravno, nastavljamo da sarađujemo sa Galerijom Matice srpske na raznim projektima", podseća Vladimir Marinković, koordinator Francuskog instituta u Srbiji, iz Novog Sada.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture, a veliku podršku dali su: Francuski institut u Srbiji, Kulturni centar Srbije u Parizu, vlasnik skica i grupa "Bertran", vlasnik restorana "La Coupole".

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.