Vizuelne umetnosti
vizuelne umetnosti/6.04.2018.

PAJA JOVANOVIĆ: Najskuplji srpski slikar

vizuelne-umetnosti
  • Arhiva
  • Sothebys.com
  • Arhiva
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

Ulje na platnu jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića nastalo krajem 19. veka, naći će se na aukciji u londonskom „Sotbiju”. Sliku „Bashi-bazouks Before a Gateway” (Bašibozuci pred beg) renomirana aukcijska kuća uvrstila je u predstojeću aukciju „Orijentalističke umetnosti”, koja je zakazana za 24. april u Londonu.

Delo Paje Jovanovića među najskupljima je u čitavom katalogu, koji broji šezdesetak dela, jer se početna cena kreće u rasponu od 113.420 do 170.130 evra! Od Jovanovićeve slike na veću cifru procenjena su, između ostalog, dela Žana-Leona Žiroma, Edvina Lorda Viksa ili Andersa Zorna.

Jovanovićeva slika se do sada nalazila u privatnom posedu istaknutog kolekcionara koji ju je kupio takođe u Londonu 2004. godine, stoji na sajtu „Sadebija”.

Slika, nastala 1887. ili 1888. godine, obima 46 sa 35 centimetara, rađena je u tehnici ulje na platnu, a potpis slikara je u samom donjem desnom uglu dela. Jovanović (1859– 1957) se na ovoj slici pozabavio takozvanim bašibozucima, odnosno neregularnim vojnicima turske vojske koji su bili prisutni širom Otomanskog carstva – od Egipta do Balkana.
Iako podržavani od strane imperije, nisu imali regularna vojna obeležja i bili su poznati po svom odmetništvu, pljačkama i brutalnostima. Otuda i naziv bašibozuk koji u slobodnom prevodu sa turskog glasi: obezglavljeni. Srpski slikar na pomenutom delu dočarava dva bašibozuka, u svojim regalijama, koje smešta u egipatsko okruženje… I jedan i drugi „vojnik” naoružani su puškama kremenjačama… I dok prvi bašibozuk puši čibuk, drugi odmara, a sve to uoči bega…

PROČITAJTE JOŠ: PIKASO - RASPOJASANOST GENIJA

Paja Jovanović, rođen 1859. godine u Vršcu, i danas važi za jednog od najistaknutijih predstavnika akademskog realizma. Bio je i član SANU, a na sajtu „Sadebija” podseća se da je studirao na Umetničkoj akademiji u Beču, u klasi Karla Leopolda Mulera. Izlagao je u Beču, Minhenu i Berlinu, i bio vrsni portretista koji je jedno vreme radio na dvoru kralja Aleksandra Karađorđevića, podsećaju u ovoj kući pred aprilsku aukciju. Takođe, ističe se da su Jovanovićeve slike odavno stekle značajnu međunarodnu reputaciju i da se neka od njegovih dela nalaze u kolekcijama bogatih Engleza ili Amerikanaca.

Jovanović, u čija se najznačajnija dela ubrajaju slike „Mačevanje”, „Seoba Srba”, „Krunisanje cara Dušana”, „Bitka u Teutoburškoj šumi”, preminuo je 1957. godine u Beču.

Izvor: Politika

A O SUSRETU NAŠE NOVINARKE DRAGANE NIKOLETIĆ I MARINE ABRAMOVIĆ PROČITAJTE OVDE.


POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.