Teatar
teatar/21.11.2018.

Ivana Vujić upravnica Narodnog pozorišta

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Vlada Srbije razrešila je dužnosti upravnika Narodnog pozrišta u Beogradu Dejana Savića, na lični zahtev. Za vršioca dužnosti upravnika Narodnog pozorišta imenovana je rediteljka Ivana Vujić. Neobična je formulacija Vlade "na lični zahtev", s obzirom na to da je Savić javno govorio da neće podneti ostavku i da mogu samo da ga smene.

Postavljanje Ivane Vujić na mesto upravnika je epilog jednomesečne krize u Narodnom pozorištu u kojem je, posle smene Željka Hubača, direktora Drame našeg nacionalnog teatra, deo glumačkog anasambla tražio smenu Dejana Savića.

Tim povodom oglasila se i  inicijativa za smenu savića “Nije umetnički ćutati”:

Nije umetnički ćutati, nakon jednomesečne borbe za očuvanje umetničkog dostojanstva, slobode stvaralaštva i govora, kao i profesionalnih standarda u svim porama funkcionisanja Narodnog pozorišta, pozdravlja odluku Vlade Srbije da smeni Dejana Savića. Postavljanje rediteljke i profesorke Ivane Vujić na mesto VD-a ohrabruje nas u mišljenju da je Vladi Srbije stalo do stavova umetnika i pozrisnih stvaralaca.

Smenu Dejana Savića doživljavamo kao posledicu prepoznavanja važnosti svega što smo izneli u javnost i iza čega stojimo, a to je da uspeh i rad moraju biti nagradjeni a ne kaznjeni, da repertoar Narodnog pozorišta uspostavljen u protekle četiri godine pod rukovodstvom Željka Hubača predstavlja neospornu vrednost koja se ne sme omalovažiti, već naprotiv, podržati i ohrabriti u svom daljem toku. Kao što smo sve do sada radili po zakonu, a u ime umetnosti i naših, raznih pozorišnih profesija, tako ćemo se i ubuduće zalagati da se poštuju profesionalni uzusi, zakoni, i etički principi delovanja u instituciji kulture kakvo je Narodno pozorište.

Za nas u Drami, centralni problem je činjenica da nemamo direktora Drame, te smatramo najlogičnijim i najpravičnijim rešenjem da se Željku Hubaču omogući da do izbora novog upravnika na konkursu,bude na poziciju sa koje je nepravedno smenjen, kako bi realizovao repertoarske planove koje je osmisio i koji su usvojeni i koji su bitni za razvoj Drame.

Umetnici i saradnici Drame okupljeni oko inicijative Nije umetnički ćutati, izražavaju zadovoljstvo povodom cinjenice da 150ti rodjendan Narodnog pozorišta neće biti obeležen štrajkom, već daljim zajedničkim naporima i istrajavanju u borbi da se toj instituciji vrati ugled koji zaslužuje. Sigurni smo da Ivana Vujić, kao pozorišni čovek, prepoznaje naša profesionalna htenja, te da se neće oglušiti na mišljenje svojih kolega koji su se zdušno borili za čast svoje profesije.


PROČITAJTE I:

POBUNA U NARODNOM POZORIŠTU

NIJE UMETNIČKI ĆUTATI - PROTEST SE ŠIRI

JUG RADIVOJEVIĆ ODBIO NARODNO POZORIŠTE

PROMENE U NARODNOM POZORIŠTU


Ivana Vujić je od 2005. godine redovni profesor Fakulteta dramske umetnosti, na predmetu Pozorišna režija.

Diplomirala je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a postdiplomske studije na pariskoj Sorboni.

Bila je umetnički direktor Bitef teatra od 1990. do1997, kao i umetnički direktor FIAT - festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici od 1994-1996.

Osnivač je i umetnički direktor urbanog "frindž" festivala "Aeroplan bez motora" od 1994-1997, a bila je i umetnički direktor festivala Belef od 1997-2001.

Osnivač je i direktor pozorišta Beton hala teatar u Beogradu.

Više godina bila je direktor Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti.

Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovannj i nauku Francuske – Orden akademskih palmi – vitez komandirskog reda 2010. godine.

Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije postavila preko 80 predstava. Radila je širom bivše Jugoslavije: Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Kragujevac, Priština, Ljubljana, Maribor, Podgorica.

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box