Teatar
teatar/20.10.2018.

Nije umetnički ćutati - protest se širi

teatar
  • Promo
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Reditelj Jug Radivojević odbio je da na mestu direktora Drame u Narodnom pozorištu zameni smenjenog Željka Hubača, a pod sloganom "Nije umetnički ćutati" ansambl iz Narodnog pozorišta se okupio u Beogradu u znak protesta protiv "bahatosti uprave" i traže smenu upravnika Dejana Savića.

Pobuna protiv drame u Drami Narodnog pozorištu se nastavlja potpisivanjem podrške na novootvorenoj Fejsbuk strani Nije umetnički ćutati. Podršci se svojim potpisom iz minuta u minut pridružuje ogroman broj, ne samo umetnika i kolega iz zemlje i regiona nego i svih kojima je stalo do umetnosti i Nacionalnog teatra.

Svoju podršku protestu su dali Dragan Bjelogrlić, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Ljubimir Bandović, Svetlana Bojkovic, Voja Brajović, Kokan Mladenović, Ivan Medenica, Branislav Lečić, Goran Šušljik, deo ansambla Beogradskog dramskog pozorišta, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Zoran Kesić i ceo tim emisije 24 minuta i mnogi, mnogi drugi. Iz regiona takođe stiže podrška od kolega iz Hrvatske, Slovenije i BIH.

Brzina širenja podrške tako protest umetnika Narodnog pozorišta polako pretvara u regionalni pokret za odbranu dostojanstva profesije, umetnosti, kulture i pravih vrednosti.

Podsetimo, u petak su se u Medija centru u Beogradu našli umetnici ne samo iz Narodnog pozorišta, već i iz drugih ustanova kulture, koji su nedvosmisleno poručili da ne pristaju na pritiske i "politizaciju kulture". Na konferenciji su govorili Tanja Mandić Rigonat, Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Bane Vidaković, Nada Šargin... Među okupljenima bila je i kompozitorka Anja Đorović koja se javno obratila i zahvalila za ovu "pobunu" jer je, kako sama kaže, Dejan Savić "uništio i Operu Narodnog pozorišta". Drama je izgleda "vrh ledenog brega".

"Vrhunac te bahatosti je smena v.d. direktora Drame Željka Hubača. Navedeni razlozi za smenu su izmena vizure dramskog repertoara i nedovoljna uposlenost ansambla. Te razloge smatramo ciničnim, čak vrlo opasnim, s obzirom na to da je taj repertoar doneo pozorištu 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine. Imali smo 20 premijera, a u Pozorištu su režirali prestižni domaći i strani reditelji. Naša Drama je primljena u Evropsku teatarsku konvenciju. Uposlenost glumaca Drame je veća nego što je bila pre dolaska Željka Hubača, o čemu je Upravni odbor bio izveštavan. Jubilarna 150. sezona nacionalnog teatra počela je pod skelama, bez Velike scene, aferom 'zečica', kao i umanjenjem sredstava za dramsku produkciju. Drama Narodnog pozorišta pokriva dve trećine repertoara i ima pozitivnu razliku prihoda nad svojim rashodima, a radimo u neprimerenim uslovima", poručio je ansambl u zajedničkom saopštenju.


Prenosimo vam jedno od pisama podrške koje su umetnici Narodnog pozorišta dobili - Milene Lubarde Marojević, direktorke Grad teatra iz Budve: 

Iz perspektive nekoga ko stvari posmatra geografski spolja, ali ko je imao profesionalno zadovoljstvo da sarađuje sa Željkom Hubačem, kao i da bude publika izuzetnih projekata koje je Narodno pozorište iznijelo pod njegovom upravom, ne mogu nikako da pronađem opravdanje za kulturnu politiku u kojoj se uspjeh kažnjava. Sudeći po slijedu događaja u vezi sa ovim, kažnjava se i sloboda govora, naročito onda kada se o javnom novcu javno i razmišlja.

Očigledno je da je drama Narodnog pozorista pod njegovom upravom ostvarila ono najbolje što drama jednog nacionalnog teatra može. Očigledno je takođe da su to predstave koje su svojom vrijednošću pronašle put do stručne i laičke publike, što je velika misija pozorišta. Impresivnih i nevjerovatnih preko stotinu nagrada za samo tri godine, otvaranje prema značajnim novim autorima, dobro osmišljeni projekti, ambiciozni planovi uprkos smanjenom budžetu...mogu li biti razlog za nepovjerenje?

Ako se takva logika odomaći, ako se uspostavi trend zamjene vrijednih ljudi poslušnima, a žive umjetnosti marketingom, „šta ćemo onda da branimo?“

 

I najzad - Željko Hubač je ime koje je posle dugog niza godina uspelo da ujedini umetnički svet u Srbiji. Smena vršioca dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta pokrenula je glumački bunt.

Glumci su ukazali na bahatost uprave pozorišta i na neosnovanost razloga koji su navedeni za Hubačevo smenjivanje. Demantuju da Drama Narodnog pozorišta nije dovoljno uposlena, podsećaju na sva učešća na festivalima i osvojene nagrade. Ističu da upravo njihove predstave popunajvaju dve trećine pozorišnog repertoara, kao i da su im prihodi veći od rashoda.

Možda je najupečatljiviji stav glumice Dušanke Stojanović Gild koja  Hubača opisuje kao “skromnog čoveka koji je uspeo da stvori repertoar sa evropskim rejtingom”.

“Mi jesmo socijalno ugroženi, ali nismo ni besni, ni gladni. Ovo je jedan dostojanstven istup, koji nema veze sa buntovima ili sa nekim protestima. Danas, posle sramote koju je Dejan Savić nama priredio, on ne kaže ‘izvini’, već nastavlja da se sveti”, rekla je glumica.

Treba podsetiti da je dva dana pre smenjivanja Hubač dao intervju u kom je iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto.

Narodno pozorište je trenutno bez direktora Drame, pošto je Hubačev naslednik Jug Radivojević podneo ostavku, jer, kako kaže, ne može da bude na toj funkciji pod ovakvim uslovima.


PROČITAJTE I:

POBUNA U NARODNOM POZORIŠTU

FASCINANTNA BIOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ


LEGAT MILENE DRAVIĆ I DRAGANA NIKOLIĆA

PULA: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MILENE DRAVIĆ
POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box