Muzika
muzika/29.11.2022.

Gala koncert soprana Tamare Rađenović

muzika
  • Promo
Autor fotografije:

Piše: Gordana Tadić / Foto: Vissi D’Arte

 

Beograd ponovo dočekuje mladu divu, soprana Tamaru Rađenović, koja će 27. decembra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini održati gala koncert “Novogodišnja čarolija”. Na bini Velike dvorane Kolarca će joj se pridružiti Nikola Mijajlović, truba, uz pratnju Hora i Orkestra Makris, pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste. 

U Beogradu vlada veliko interesovanje za koncert na Kolarcu, na kom će publika uživati u atraktivnom programu najpopularnijih dela klasične muzike: Verdija, Čajkovskog, Šostakoviča, Lehara, Rodriga, Rote... Premijerno će biti izvedena numera Historia de un amor za koju je aranžman uradio Aleksadar Simić, naš svetski priznati kompozitor. Publiku na Kolarcu očekuju arije iz Verdijevih opera Aida i I Vespri Siciliani, vesela arija Norine iz Opere Don Pasqualle, instrumentalni hitovi Šostakoviča, kao i popularni hitovi filmske muzike, među kojima će se naći i svojevrstan omaž kultnom filmu Kum, koji ove godine navršava 50 godina od snimanja.

Mesec dana pred koncert ostao je manji kontigent karata koje su u prodaji preko sajta Tickets i na biletarnici i sajtu Kolarčeve zadužbine

Pažljivo odabrani repertoar je obojen veselim tonovima, kako bi publika uz radosne note ispratila godinu za nama i doživela veče za pamćenje.

Maestralnu uvertiru za praznični koncert čini premijerno objavljeni spot soprana Tamare Rađenović za čuvenu Verdijevu ariju  Mercè, dilette amiche, a pred sam koncert u Kolarčevoj zadužbini 27. decembra premijerno će biti emitovan i spot za numeru Parla Piu Piano, slavom ovenčanu kompoziciju iz filma Kum, koja je italijanskog kompozitora Nina Rotu učinila besmrtnim.

U ova dva visokobudžetna spota je osim raskošnog muzičkog talenta i opojne emocionalne snage njenog soprana izražen i glumački dar Tamare Rađenović.

Muzička podloga za spotove je tokom 2022. snimljena u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, gde je učestvovalo 65 članova Simfonijskog orkestra i 20 članova Hora Makris pod dirigentskom palicom maestra Predraga Goste.

Spotovi su, u produkciji Vissi D’Arte, snimljeni na lokacijama u Crnoj Gori koje su do sada retko viđene u javnosti i predstavljaju neotkrivene dragulje prirode, između ostalih to su ostrvo Gospa od Milosti kao i poluostrvo Smokvica. Na nekima od lokacija u Crnoj Gori do sada niko nikada nije snimao, što kompletnoj produkciji daje poseban ekskluzivitet. U spotove su tokom snimanja uključeni glumci iz Crnogorskog narodnog pozorišta i veliki broj statista.

Radnja premijernog spota za čuvenu Verdijevu ariju Mercè, dilette amiche, iz opere I Vespri Siciliani (Sicilijansko večernje) je smeštena u 13. vek u okolini Palerma, kada je Sicilija bila pod francuskom okupacijom. Neposredno posle najave venčanja dešava se pobuna protiv francuskog kralja Karla I.

U spotu se, baš kao i u operi prikazuje scena kada zvone zvona, koja pozivaju na večernju službu na Uskršnji ponedeljak i na venčanje vojvotkinje Elene, koju glumi sopran Tamara Rađenović. Spot prikazuje momenat radosti kada ona svoju emociju deli sa drugaricama. Takođe je prikazana scena sicilijanske gozbe u kojoj je učestvovao hor i statisti sa autentičnim kostimima iz tog perioda. Kostime je velikodušno za snimanje spota ustupila gospođa Marija Pjerotić iz budvanskih Feštađuna.

Projekat potpisuje provereni tim: režiser spota Dejan Senić i njegov saradnik Branko Maljević sa svojim timom, a poseban pečat video produkciji dao je Momčilo Zeković Zeko, kao izvršni producent spota. Za dizajn zvuka su bili zaduženi Miloš i Zoran Marinković a mastering zvuka Marko Kovač.

Za snimanje je angažovan veliki broj statista, balerine iz baletskog studija pod vođstvom primabalerine Viktorije Strugar.

Cilj producentske kuće Vissi darte je da se na atraktivan način promoviše klasična muzika, kako bi se od zaborava sačuvalo ovo manje izvođeno Verdijevo delo i da se prikaže raskošan talenat soprana Tamare Rađenović.

Publiku na gala koncertu u Kolarčevoj zadužbini očekuju vizuelno-scenska iznenađenja.

Tamara Rađenović, biografija

Glas mladog soprana Tamare Rađenović zadivio je opersku legendu Monserat Kabalje, a Tamara je imala samo 19 godina kada joj je čuvena diva dala priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji.

Ova 27-godišnja umetnica živi i radi u Londonu odakle gradi svoju svetsku karijeru. Pre pet godina je diplomirala solo pevanje na prestižnoj muzičkoj akademiji Royal College of Music u Londonu i dobila stipendiju za master, a 2022. godine dobila i trajne papire za boravak u UK kao vrhunski talenat koji doprinosi kulturi ove zemlje. Tamara je prva umetnica sa prostora bivše Jugoslavije i još uvek jedina koja je primljena na odsek solo pevanja na ovom prestižnom muzičkom konzervatorijumu.

Do sada je nastupala u 15 zemalja, između ostalih, u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji… Tamara Rađenović je do sada imala i dva solistička koncerta u njujorškom Karnegi holu.


PROČITAJTE I:

OVACIJE ZA TAMARU RAĐENOVIĆ I AMORE PER SEMPRE 


Svi sadržaji na portalu magazina Kaleidoskop media su besplatni, a sajt se finansira isključivo donacijama čitalaca i prijatelja.

Podržite rad našeg magazina OVDE


 

 

 

  

 

 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.