Klik na svetlost
klik na svetlost/30.01.2019.

Ovde se govori 14 svetskih jezika!

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad, rekao je drevni kineski filozof Lao Tzu.

Ovom jednostavnom, a tako istinitom mišlju se vode i profesori Centra za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine. Jezik je živa stvar i samo u neprekidnom učenju i govoru može se oživeti.

Mnogima je kod učenja stranih jezika najteže da „progovore“. Iskusni profesori Kolarčeve škole stranih jezika sa polaznicima lako prevazilaze početne barijere, a strani jezik koji su upisali počinje da „živi“ kroz govor praktično od starta.

Donosimo vam odgovore na pitanje zašto je Centar za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine i dalje najcenjenija škola ove vrste u Srbiji.

- 86 godina kontinuiranog rada i  tradicije. Centar je počeo sa radom davne 1933. godine.

- Ovde je od početka polaznicima znanje prenosio najkvalitetniji nastavnički kadar u Srbiji.

- Svi profesori koji drže nastavu imaju diplome Filološkog fakulteta i stalno se usavršavaju na seminarima u zemlji i inostranstvu. 

- Za ovih 86 godina, koliko Centar radi, preko 350.000 polaznika je pohađalo kurseve, što u zgradi Kolarčeve zadužbine što po preduzećima, bankama, ambasadama,  državnim institucijama...

- U Centru za nastavu stranih jezika na Kolarcu se održavaju pripremni tečajevi za dobijanje diploma Univerziteta u Kembridžu (FCE, CAE, CPE, BEC 1,2,3...), diploma Gete instituta, diploma Francuskog instituta  DALF i DELF, CILS diploma Italijanskog instituta kao i DELE  diploma Instituta Servantes.

- U Centru se izučavaju brojni svetski jezici: engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, španski, kineski, japanski, grčki, turski, arapski, norveški, švedski, i srpski za strance. 

- Svi kursevi i ispiti su su usklađeni sa referentnim okvirom Saveta Evrope (CEF). Nastava se održava u zgradi Kolarčeve zadužbine ili u prostorijama zainteresovanih firmi.

- Polaznici pojedinačno, a i cele grupe su često u kontaktu i van časova. Neki se druže, izlaze zajedno, neki na tim druženjima govore i uvežbavaju konverzaciju na jeziku koji na Kolarcu uče.

- Centar na Kolarcu se neprekidno osavremenjuje. 2006. godine on je postao prva srpska škola koja je, nakon rigorozne inspekcije, postala punopravni član EAQUALS-a. 

- Polaznici Centra su pretežno srednjoškolci, studenti, zaposleni različite starosne dobi, penzioneri,  a u poslednje vreme u sve većem broju i nezaposleni koji žele da iskoriste period dok čekaju posao kako bi naučili neki strani jezik i time povećali svoje šanse za zaposlenje. 

- Centar za nastavu stranih jezika je 28. januara otpočeo upis u prolećni semestar koji startuje 20. februara 2019. Kolarac je pripremio posebne popuste za srednjoškolce od 50 odsto na punu cenu kursa, pored postojećih povlastica za nezaposlene, studente, dosadašnje učenike, novinare i članove iste porodice. 

Da se Kolarac zavoli kao svoja kuća govori i podatak da su mnogi polaznici ovde počeli da dolaze kao srednjoškolci, pa studenti, a onda se posle pauze zbog profesionalnih i privatnih obaveza vraćaju kao ostvareni mladi stručnjaci. U međuvremenu, na njihovu preporuku, jezike na Kolarcu izučavaju njihovi prijatelji, kolege, članovi porodice. Pošto je Kolarčeva škola sa dugom tradicijom, dešava se da su bake i deke, pa roditelji, a sada i najmlađi članovi iste porodice bili njihovi đaci. Tako je škola na Kolarcu deo života mnogih generacija.

Foto: Einar-H-Reynis / Unsplash

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.