Klik na svetlost
klik na svetlost/30.01.2019.

Ovde se govori 14 svetskih jezika!

klik-na-svetlost
  • Marijana Mitrović
Autor fotografije:
Kaleidoskop media


Učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad, rekao je drevni kineski filozof Lao Tzu.

Ovom jednostavnom, a tako istinitom mišlju se vode i profesori Centra za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine. Jezik je živa stvar i samo u neprekidnom učenju i govoru može se oživeti.

Mnogima je kod učenja stranih jezika najteže da „progovore“. Iskusni profesori Kolarčeve škole stranih jezika sa polaznicima lako prevazilaze početne barijere, a strani jezik koji su upisali počinje da „živi“ kroz govor praktično od starta.

Donosimo vam odgovore na pitanje zašto je Centar za nastavu stranih jezika Kolarčeve zadužbine i dalje najcenjenija škola ove vrste u Srbiji.

- 86 godina kontinuiranog rada i  tradicije. Centar je počeo sa radom davne 1933. godine.

- Ovde je od početka polaznicima znanje prenosio najkvalitetniji nastavnički kadar u Srbiji.

- Svi profesori koji drže nastavu imaju diplome Filološkog fakulteta i stalno se usavršavaju na seminarima u zemlji i inostranstvu. 

- Za ovih 86 godina, koliko Centar radi, preko 350.000 polaznika je pohađalo kurseve, što u zgradi Kolarčeve zadužbine što po preduzećima, bankama, ambasadama,  državnim institucijama...

- U Centru za nastavu stranih jezika na Kolarcu se održavaju pripremni tečajevi za dobijanje diploma Univerziteta u Kembridžu (FCE, CAE, CPE, BEC 1,2,3...), diploma Gete instituta, diploma Francuskog instituta  DALF i DELF, CILS diploma Italijanskog instituta kao i DELE  diploma Instituta Servantes.

- U Centru se izučavaju brojni svetski jezici: engleski, francuski, nemački, italijanski, ruski, španski, kineski, japanski, grčki, turski, arapski, norveški, švedski, i srpski za strance. 

- Svi kursevi i ispiti su su usklađeni sa referentnim okvirom Saveta Evrope (CEF). Nastava se održava u zgradi Kolarčeve zadužbine ili u prostorijama zainteresovanih firmi.

- Polaznici pojedinačno, a i cele grupe su često u kontaktu i van časova. Neki se druže, izlaze zajedno, neki na tim druženjima govore i uvežbavaju konverzaciju na jeziku koji na Kolarcu uče.

- Centar na Kolarcu se neprekidno osavremenjuje. 2006. godine on je postao prva srpska škola koja je, nakon rigorozne inspekcije, postala punopravni član EAQUALS-a. 

- Polaznici Centra su pretežno srednjoškolci, studenti, zaposleni različite starosne dobi, penzioneri,  a u poslednje vreme u sve većem broju i nezaposleni koji žele da iskoriste period dok čekaju posao kako bi naučili neki strani jezik i time povećali svoje šanse za zaposlenje. 

- Centar za nastavu stranih jezika je 28. januara otpočeo upis u prolećni semestar koji startuje 20. februara 2019. Kolarac je pripremio posebne popuste za srednjoškolce od 50 odsto na punu cenu kursa, pored postojećih povlastica za nezaposlene, studente, dosadašnje učenike, novinare i članove iste porodice. 

Da se Kolarac zavoli kao svoja kuća govori i podatak da su mnogi polaznici ovde počeli da dolaze kao srednjoškolci, pa studenti, a onda se posle pauze zbog profesionalnih i privatnih obaveza vraćaju kao ostvareni mladi stručnjaci. U međuvremenu, na njihovu preporuku, jezike na Kolarcu izučavaju njihovi prijatelji, kolege, članovi porodice. Pošto je Kolarčeva škola sa dugom tradicijom, dešava se da su bake i deke, pa roditelji, a sada i najmlađi članovi iste porodice bili njihovi đaci. Tako je škola na Kolarcu deo života mnogih generacija.

Foto: Einar-H-Reynis / Unsplash

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box
reklama box