Klik na svetlost
klik na svetlost/26.04.2018.

Stigao novi GMail - pogledajte promene

klik-na-svetlost
  • Google Blog
Autor fotografije:
Kaleidoskop media

GMAIL je promenjen iz korena, što je Google i potvrdio na svom zvaničnom blogu. Google promene opisuje „dramatičnim“.

Glasine o ažuriranju Gmaila su kružile neko vreme, a sada velike promene zvanično počinju da stižu u popularni servis za elektronsku poštu. Nove izmene su, za početak, primarno usmerene ka G Suite poslovnim korisnicima, ali će mnoge od njih biti dostupne i za besplatnu potrošačku verziju Gmaila.

U vrhu liste izmena se svakako nalaze izmene sigurnosti i privatnosti, sa mogućnostima isteka roka trajanja mailova, povlačenja poslatih mailova i SMS verifikacija. Sve ovo stiže u vidu funkcije pod nazivom "confidential mode". Evo nekih od najbitnijih izmena koje će Gmail implementirati u dolazećim nedeljama:

SIGURNOST I "CONFIDENTIAL MODE"

Confidential mode dodaje nekoliko novih funkcija u email, koje omogućavaju veću kontrolu nad informacijama, nakon što one napuste korisnikov inbox. Email se može poslati sa podešenim vremenom isteka roka, a tu je i više opcija za povlačenje poslatog maila.

Poruke se dodatno mogu zaštititi uz IRM (information rights management). Ovo znači da se email može tagovati, odnosno obeležiti kao nemoguć za preusmeravanje, download ili štampanje.

MANJE KLIKTANJA UZ NOVE ALATKE

Veb verzija Gmaila, čak i u svojoj profesionalnoj G Suite formi, uključuje dosta kliktanja na individualne poruke, što može zauzeti čitav korisnikov prozor za poruke, a potom ponovo vraćanje u inbox. Neke od novih alatki, koje stižu u Gmail, čine ove radnje lakšim i to direktno iz inbox pregleda, čime se štede bezbrojni klikovi.

Stiže i integracija drugih aplikacija u panelu sa strane, kao što je Google Calendar ili eksterne aplikacije, što znači da ove alatke neće morati da se otvaraju u zasebnim tabovima.

AI ZA EMAIL

Smart Reply funkcija je promenila način na koji se Gmail koristi, sa gomilom kontekstualnih opcija odgovora na mejlove koji se šalju jednim dodirom. Google ističe da više od 10 odsto Gmail odgovora na mobilnim uređajima čine Smart Replies, a sada tehnologija stiže i na veb baziranu verziju Gmaila.

Nova Nudging funkcija će korisnika podsećati da pročita i odgovori na poruke koje AI smatra bitnim. Neke poruke će moći da se "snoozuju", kako bi se sakrile do određenog trenutka. Tu su i nova podešavanja za obaveštenja visokog prioriteta, koja smanjuju pop-up obaveštenja samo na najbitnije poruke.

Gmail dodaje i više oflajn podrške, kako bi korisnici mogli da čitaju, pišu i odgovaraju na email poruke oflajn. Zahvaljujući lokalnom keširanju, moguća je i pretraga poruka iz poslednjih 90 dana u oflajn modu.

Prvi Gmail korisnici, kojima će biti dostupne nove funkcije, su G Suite klijenti koje se prijave za G Suite Early Adopter Program preko Admin panela. Standardni Gmail korisnici će takođe moći da isprobaju nove funkcije, odlaskom u Settings i klikom na "Try the new Gmail" opciju.

Treba napomenuti da neće sve funkcije biti dostupne od prvog dana, kao i da novi Gmail neće odmah biti dostupan svima. Neke funkcije će se pojaviti odmah, dok će se druge prikazivati u dolazećim nedeljama, prema navodima kompanije Google.


Da biste odmah koristili novi GMail izgled i opcije kliknite na ikonicu zupčanika kod slike vašeg profila u gornjem, desnom uglu GMail interfejsa. Odaberite opciju „Try the new GMail“. GMail interfejs će se ponovo učitati i imaćete novi GMail na raspolaganju, sa svim opisanim novitetima.

Ukoliko poželite da se vratite na stari GMail iskoristite opciju „Go back to classic GMail“. Ovo podešavanje važi za obične korisnike, dok poslovni korisnici moraju da dobiju dozvolu administratora sistema za promenu izgleda i aktivaciju posebnih GMail usluga.


 

POVEZANE VESTI
button left button right
KATEGORIJA VESTI
button left button right

Komentari

Vaš komentar je uspešno prosleđen na odobravanje.